Presedintele Ungariei reproseaza politicienilor romani ca "se joaca foarte usor cu calificativele" atunci cand discuta despre autonomia minoritatii maghiare din Romania. "Daca ceva este anticonstitutional sau constitutional, aceasta nu este o categorie de calificare politica, ci are niste baze juridice foarte intemeiate. Iar cu asemenea calificative nu este cazul sa ne jucam foarte usor", a declarat presedintele Laszlo Solyom, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul vizitei de cateva ore, facuta ieri la Targu Mures.
Seful statului ungar nu si-a ascuns divergenta de opinii cu presedintele Basescu in privinta acestei probleme: "Presedintele Basescu a spus parerea dansului, iar eu am spus parerea mea.
Eu consider ca minoritatea maghiara din Romania este parte a natiunii culturale ungare, asa cum romanii care traiesc in Ungaria sunt parte a natiunii romane. Autonomia culturala e un drept unanim recunoscut in Europa de astazi, ca si celelalte forme ale autonomiei unei minoritati, si daca comunitatea respectiva o doreste, atunci e posibila si autonomia teritoriala, iar Ungaria sustine toate aceste demersuri constitutionale". De asemenea, seful statului ungar a insistat ca i-a cerut presedintelui Basescu sa fie adoptata cat mai repede Legea minoritatilor, adaugand ca "nu mi-am ascuns ingrijorarea provocata de anumite voci din Parlamentul Romaniei in legatura cu aceasta lege". Intrebat ce parere are despre prezenta a doi deputati din partea FIDESZ-ului din Parlamentul de la Budapesta, veniti ca observatori la referendumul pentru autonomia teritorial-etnica a asa-zisului "Tinut Secuiesc", presedintele Ungariei a replicat: "Nu am ce sa comentez, pentru ca am aflat de la presedintele Basescu ca cei doi parlamentari au venit in Romania in calitate de turisti". Pe parcursul celor 5 ore petrecute la Targu Mures in prima parte a zilei de ieri, seful statului ungar a avut o intalnire cu prefectul judetului Mures, Ciprian Dobre, si cu primarul din Targu Mures, Dorin Florea, i-a facut o vizita privata presedintelui UDMR Marko Bela, la biroul sau de la sediul UDMR, a vizitat Universitatea "Sapientia" si s-a intalnit cu un grup "reprezentativ" de intelectuali mureseni, accesul presei fiind interzis la toate aceste intalniri. La plecare, Laszlo Solyom a promis ca, la viitoarea sa vizita in Romania, va ajunge "cu siguranta" si in Secuime, care nu a fost inclusa in programul acestei prime vizite "din ratiuni de protocol".
Presa ungara de ieri comenteaza din greu vizita presedintelui Laszlo Solyom la Bucuresti. "Atmosfera cordiala s-a risipit intr-o clipa, la conferinta de presa comuna a celor doi sefi de stat, gazda, Traian Basescu, avand o iesire deosebit de dura impotriva tendintelor autonomiste din Tinutul Secuiesc", scrie Nepszbadsag, care a precizat ca aceasta izbucnire a fost declansata de o intrebare prost tradusa, pusa de un ziarist de la acest cotidian. "In fata colegului sau Laszlo Solyom, Basescu i-a amenintat pe cei care se ocupa in judetele Harghita, Covasna si Mures de culegerea unor opinii ca, in cazul in care ar dori sa valorifice rezultatele «testului» lor in scopuri politice si sa organizeze un referendum, vor incalca legea si Constitutia. Atunci, statul roman va lua masuri dintre cele mai severe pentru apararea integritatii sale teritoriale... Probabil de furie, Basescu a renuntat la interviul promis postului de televiziune «Duna», in schimb iesirea sa i-a stimulat si pe alti politicieni romani sa faca declaratii. Emil Boc, presedintele PD si primarul Clujului, a fost gata-gata sa califice testul din Tinutul Secuiesc o instigare etnica", arata cotidianul citat.
Publicatiile Nepszabadsag, Magyar Nemzet, Nepszava si Magyar Hirlap subliniaza deosebirile de abordare a celor doi presedinti in problema minoritatilor. Astfel, spre deosebire de Basescu, Laszlo Solyom a numit autonomia culturala un lucru firesc, iar cea teritoriala, un fapt posibil. El a mentionat ca in Ungaria se aplica autonomia culturala. Vorbind despre conceptul de natiune culturala, pe care l-a abordat si la Targu Mures, presedintele Ungariei a afirmat ca, in sens cultural, romanii din Ungaria sunt parte a natiunii romane. In acest context, Solyom "nu s-a referit la minoritatea maghiara transilvana, ci la partea natiunii ungare care traieste in Romania". In prelegerea tinuta la Universitatea Sapienta din Targu Mures, el a aratat ca in cele doua zile, nu a vorbit niciodata de minoritatea maghiara ci de comunitatea maghiara din Romania. Societatea maghiara poate sa supravietuiasca si sa se integreze fara sa fie asimilata numai daca va dispune de o infrastructura, de institutiile culturale necesare, a mai aratat presedintele, potrivit Magyar Nemzet... Domnia-sa a propus un dialog vizand clarificarea conceptului de autonomie teritoriala caruia i se opun opinia publica si elita politica din Romania si a carei forma initiala poate fi considerata asocierea administratiilor locale din Tinutul Secuiesc", a relatat Nepszabadsag.
Statul national omogen - o eroare
In toastul rostit la dineul oferit de presedintele Basescu, presedintele Ungariei a apreciat ca "atat pentru poporul maghiar, cat si pentru poporul roman au produs
multe prejudicii acele staruinte care tindeau spre intemeierea unui stat national omogen. Integritatea de stat si natiunea formatoare de comunitate culturala nu sunt notiuni care s-ar exclude reciproc. Inainte de vizita mea oficiala de stat, am colindat acele zone ale Ungariei, in care traieste majoritatea populatiei romanesti. Este o comunitate pe care de altfel Constitutia Ungariei o considera ca factor constitutiv al statului... dar pe care o consider ca parte a natiunii romane". "Romania, a mai spus presedintele Ungariei, este caminul unei comunitati de maghiari, care numara un milion si jumatate de suflete. In timp
ce ei sunt cetateni ai Romaniei, pe baza identitatii, a constiintei istorice, a limbii si culturii lor, ei sunt legati cu fire puternice de Ungaria si de maghiarimea din intregul Bazin Carpatic. Baza existentei lor inseamna apartenenta la natiunea maghiara". La incheierea toastului, Laszlo Salyom a cerut aprobarea Legii minoritatilor.