Grivco, firma lui "Felix", castiga zeci de milioane de euro din energia ieftina luata de la Rovinari, ca intermediar intre stat si stat. Dan Voiculescu a invartit pe degete tranzactiile cu energie
electrica ieftina in perioada guvernarii PSD, dar si in primii ani ai guvernarii portocalii.
Firma Grivco a incheiat unele dintre cele mai avantajoase contracte de preluare de energie de la Complexul Energetic Rovinari, la preturi mult sub media pietei libere.
Curentul ieftin cumparat de la stat a fost vandut de Voiculescu, mai departe, tot catre stat - respectiv Electrica -, la un pret mult mai mare, sustin documentele detinute de EVZ.
Prin intelegerile parafate, firma lui Dan Voiculescu a cumparat energie in valoare de zeci de milioane de dolari, pe care a vandut-o ulterior cu profituri uriase. Firma presedintelui partidului de buzunar PC s-a transformat astfel in unul dintre cei mai destepti intermediari in tranzactiile cu energie.
Valoarea contractelor
Firma lui Dan Voiculescu a reusit sa obtina contractele prin incredintare directa, in urma unei negocieri de pret, si nu prin licitatie publica. Primul contract intre Grivco si Complexul Energetic Rovinari a fost incheiat in decembrie 2004 si avea o valabilitate de un an. Intelegerea prevedea ca firma lui Dan Voiculescu sa cumpere cea mai cautata energie de pe piata, cea produsa in banda.
Astfel, Grivco a cumparat in perioada 2004-2005 o cantitate de 262.800 de megawati ora (MWh), la un pret de 1.193.000 lei vechi (echivalentul a 42,6 $). Pretul obtinut de Grivco prin contractul incheiat cu Rovinariul era mai mic decat pretul mediu al pietei practicat in 2004. Valoarea totala a contractului a fost de 11,2 milioane de dolari.
Intelegerea juridica dintre cele doua parti a fost prelungita cu doi ani, prima data in 2005, a doua oara in 2006. In perioada mandatului de ministru al economiei al lui Codrut Seres, colegul de partid al lui Voiculescu, cantitatea de energie preluata de Grivco de la Rovinari s-a marit. Pentru anul 2005, s-a ajuns la 292.800 MWh, iar pretul a fost modificat la 46,7 $. Astfel, valoarea totala a contractului a fost de 13,6 milioane de dolari.
Contractul incheiat in 2006, care are valabilitate si pentru anul in curs, a fost si mai bun pentru firma sefului de partid al lui Seres. Cantitatea a ajuns la 430.000 MWh, iar pretul a fost modificat la 58,2 $. Astfel, valoarea contractului a ajuns la 25,4 milioane de dolari.
Clauzele destepte
Contractul de preluare de energie prevede mai multe clauze care favorizeaza vizibil societatea cumparatoare, Grivco. Acesta beneficiaza de o multime de facilitati, in dauna Complexului Rovinari, care are o lunga lista de obligatii fata de firma lui Voiculescu. Cea mai importanta prevedere este legata de intervalul de furnizare a energiei.
Grivco a primit prin contract dreptul de a cumpara energie electrica in banda, adica ziua, atunci cand cererea este foarte mare. Aceeasi prevedere stabileste ca firma presedintelui Partidului Conservator sa primeasca 50 MWh in intervalul 7.00-23.00, ceea ce reprezinta puterea contractuala medie acceptata de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Domeniul Energiei (ANRE).
Ca intermediar de energie, Grivco poate obtine profituri uriase de pe urma revanzarii energiei in timpul
zilei, atunci cand cererea este ridicata.
Si modalitatea de plata a energiei este avantajoasa pentru Grivco. Conducerea Complexului Energetic Rovinari a fost de acord ca firma lui Dan Voiculescu sa plateasca 50% din cantitatea preluata pana la jumatatea lunii, restul urmand a fi platit, cel mai tarziu, la jumatatea lunii urmatoare celei in care i-a fost livrat curentul.
Strict confidential
Ultimul capitol al contractului este legat de confidentialitatea actului: „Fiecare parte este obligata sa asigure confidetialitatea tuturor informatiilor, documentatiilor, datelor... in baza acestui contract si ca nu le va dezvalui unei terte parti”.
Vicentiu Purcarea, asistentul lui Dan Voiculescu, ne-a declarat ca acesta nu va face nicio declaratie pe acest subiect deoarece in 2004, la semnarea contractului, presedintele PC era actionar in Grivco, si nu administrator.
Mihai Lazar, administratorul firmei Grivco si semnatarul contractelor, ne-a declarat: „Noi am iesit si am dat cel mai mare pret. In acest moment avem un singur contract in derulare cu Rovinariul, valabil pana la sfarsitul anului 2007”. Administratorul Grivco mai spune ca energia electrica de la Rovinari este revanduta la export, si nu catre alte societati ale statului, cum ar fi Electrica sau Metrorex.
Mihai Lazar ne-a mai declarat ca, in momentul de fata, Grivco mai are un contract cu Nuclearelectrica, in valoare totala de 13,2 milioane de dolari, si unul cu Termocentrale Craiova, in valoare de 2,6 milioane de dolari. Conducerea Rovinari nu a putut fi contactata.
Atentionare SRI
Grivco si Energy Holding, tendinta de monopol
Firma Grivco, pe numele ei Grupul Industrial Voiculescu si Compania, a fost infiintata de Dan Voiculescu in iunie 1991. Acesta detinea atunci un pachet de 51% din actiuni, restul procentelor fiind impartite intre alti 19 asociati. Rand pe rand, acestia s-au retras din firma, astfel ca Voiculescu ajunsese sa detina 76,5% in 2005.
Actionari mai erau Elena Sorina Costanda, cu 1,7%, Anca Raluca Gheorghe, cu 10%, si Mihai Lazar, cu 10%. Lazar este si administratorul firmei si cel care a negociat contractele de preluare de energie. In 2005, Voiculescu le-a cedat fiicelor sale, Corina si Camelia, actiunile in procente egele.
In 2006, intr-o nota a Serviciului Roman de Informatii (SRI) intrata in posesia EVZ se spune ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) stabilise pentru Complexul Energetic Rovinari un pret de livrare de 1.040.000 lei pe MWh, adica de 37,1 $.
Potrivit informarii, Complexul Rovinari practica pe piata libera un pret de 1,2 milioane lei pe MWh, adica 42,8 $. „Printre operatorii privati care au cumparat energie de la acest producator au fost identificati: Grivco SA Bucuresti (controlata de Dan Voiculescu), Energy Holding, Imobiliar Construct SA Ilfov si ALSO Energ SRL”.
Ofiterii SRI atrageau atentia si asupra crearii unui monopol pe preluarea de energie de la stat, impus de cateva firme. „Din evaluarile realizate s-a constatat o tendinta de concentare a monopolului in domeniul furnizarii de energie electrica din partea unor firme private specializate in preluarea si furnizarea de energie electrica, printre acestea aflandu-se Energy Holding si Grivco SA”, se mai mentioneaza in nota.
Dezmat la stat
Electrica, trimisa la plimbare de conducerea Complexului Rovinari
Anul trecut, concluziile raportului facut de Corpul de control al Ministerului Economiei la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni au facut valuri in randurile clasei politice si in presa.
Ancheta a vizat respectarea legislatiei in domeniul tranzactiilor cu energie electrica in perioada 2005-2006 la cele doua complexuri. S-a descoperit atunci ca peste 70 la suta din energia produsa la Rovinari si Turceni era vanduta prin contracte bilaterale, si nu prin bursa de energie, desi aceasta era functionala din 2005.
Din cele 18 firme private care au cumparat energie de la Rovinari, sapte au revandut-o total sau partial catre Electrica, principalul furnizor de curent pentru consumatorii casnici. Un loc de frunte printre intermediarii dintre stat (Complexul Rovinari) si stat (Electrica) este chiar firma Grivco, patronata de familia liderului Partidului Conservator. Revanzarea s-a facut, evident, la sume cu mult mai mari, de pana la 50% in plus
, castigurile fiind de milioane de euro.
Din acelasi raport reiese ca Electrica nu a reusit sa incheie contracte bilaterale directe cu Rovinariul. Insa firme precum Romelectro (aflata in cercul de relatii al lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al economiei), EGP Power Romania SRL si Grivco au reusit acest lucru.
Pierderi de milioane de euro
Ce este si mai grav, se subliniza in raport, conducerea Electrica a facut doua adrese oficiale de cerere de oferta catre conducerea Complexului Rovinari pentru a prelua energie electrica in banda, adica ziua. Raspunsul la respectiva solicitare este socant: „Va facem cunoscut ca, in conformitate cu ordinul ANRE, Complexul Energetic Rovinari va vinde energie electrica pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale administrata de OPCOM (n.r. - bursa de energie). Pentru a putea avea o relatie comerciala in cursul anului 2006 va invitam sa participati la licitatiile organizate de OPCOM”.
Cu alte cuvinte, conducerea de la Rovinari a trimis la plimbare Electrica, principalul furnizor de energie pentru populatie, insa cu firma lui Dan Voiculescu a incheiat un contract bilateral de toata frumusetea.
„In conditiile in care un important furnizor licentiat cu capital de stat este refuzat pe piata contractelor bilaterale negociate, nu acelasi lucru se intampla cu alti jucatori de pe piata de energie, cum este cazul Also Energ sau Elizor Prest”, remarca anchetatorii.
Concluzia raportului este fara echivoc: „Atat CE Turceni, cat si CE Rovinari, au defavorizat in mod clar Electrica in comparatie cu alti furnizori licentiati privati pe o piata concurentiala in care toti jucatorii trebuie sa aiba aceleasi drepturi si obligatii”.
O pierdere estimata de raportul Corpului de control al Ministerului Economiei se cifreaza la peste cinci milioane de euro numai in primele trei luni ale lui 2006. Pierderea financiara a fost cunatificata prin calculul facut din diferenta de vanzare „mascata” de energie electrica la furniorii privati si pretul practicat pe bursa de energie.
Contracte in cifre
Complexul Energetic Rovinari
Anul Cantitatea Pretul Valoarea
2004-2005 ..................262.800 MWh ...........42,6 $ .................11,2 milioane de dolari
2005-2006 ..................292.800 MWh ............46,7 $ ...................total 13,6 milioane de dolar
2006-2007 .................430.000 MWh .............58,2 $ ..................total 25,4 milioane de dolari
Nuclearelectrica
2006-2007 ..................219.000 MWh ...........60,7 $ ..................13,2 milioane de dolari
Termocentrale Craiova
2006-2007 ....................43.800 MWh ..........60,7 $ ....................2,6 milioane de dolari