sâmbătă, 21 februarie 2009

Cronica unei morti anuntate

ostul sef al Biroului Documente Secrete din OPSPI Sorin Crivat fusese amenintat cu moartea si ceruse protectie de martor!

Sorin Crivat, fost sef al Biroului Documente Secrete din OPSPI, a decedat suspect intr-o conjunctura deloc favorabila: era judecat pentru trafic de influenta intr-un dosar finalizat de DNA Brasov, era cercetat intr-un alt dosar privitor la o evaziune fiscala, fusese audiat ca martor intr-un dosar de coruptie la vårf apartinånd DNA central, bagase la zdup, prin declaratia lui coroborata cu a denuntatorului principal, pe fostul sef al OADO, Florentin Scaletchi. El primise amenintari, fusese solicitat pe cai oculte sa-si schimbe declaratia din dosarul „Scaletchi“ si aflase ca cineva l-ar vrea mai mult mort decåt viu

Moartea lui Crivat ramåne suspecta, motiv pentru care parchetul local a declansat o ancheta criminalistica. Ieri, la Brasov a avut loc autopsia si au fost prelevate probe din mai multe organe ale decedatului, probe care vor ajunge la Institutul de Medicina Legala de la Bucuresti, in vederea realizarii analizelor toxicologice. Asta presupune ca ipoteza ca Sorin Crivat sa fi ingurgitat sau sa i se fi injectat substante sau otravuri care sa-i provoace stopul cardio-respirator nu este exclusa

Ancheta criminalistica trebuie sa elucideze mai multe enigme. Prima: unde a decedat Crivat? Penitenciarul Codlea sustine ca inca traia cånd a fost luat de Salvare. La spital, ora sosirii pacientului, 17.05, fusese modificata. Corpul lui Crivat a fost vazut prima data de familie aruncat „pe burta
, intr-o camera mizerabila, vånat pe tot corpul“, iar tricoul „de firma“ pe care-l iubea si-l tinea de protocol, deci nu putea juca fotbal cu el, era rupt. A fost omoråt? Crivat solicitase anchetatorilor protectie dupa ce facuse declaratii despre o mafie la vårf, cu politicieni si magistrati

In urma cu doua zile, la Penitenciarul Codlea a decedat, in conditii suspecte, fostul sef al Biroului de Documente Secrete si al Protectiei informative din cadrul OPSPI (Oficiul de Stat pentru privatizari si Participatii ale Statului, care se afla pâna nu demult sub coordonarea Ministerului Economiei si Comertului. Sorin Crivat avea 33 de ani. Era campion european la karate (ju jitsu), era sanatos
si nu avusese nici un antecedent medical care sa fi dezvaluit existenta unei suferinte cu risc de deces. Era casatorit cu Simona Crivat si impreuna au o fetita de un an si 6 luni. Crivat lucrase inaite de OPSPI la Ministerul Integrarii, pe acelasi segment. Avea certificat ORNISS, ceea ce ii atestase trecutul curat: nu facuse politie politica.

Moartea lui Crivat ridica foarte multe semne de intrebare. In urma cu o luna si jumatate fusese arestat de judecatorii brasoveni sub acuzatia de trafic de influenta. Ancheta se derula la Departamentul National Anticoruptie-structura Brasov. Procurorii de la DNA au lucrat cazul profesionist. Se spune ca Sorin Crivat era detinator al unor secrete ce puteau baga pe multi la apa. Asa ca, existand deja aceste informatii culese in timpul anchetei, Crivat a fost audiat la DNA central. Si se pare ca a oferit anchetatorilor o caracatita formata din personaje politice si din magistratura. A inceput sa primeasca amenintari si a solicitat protectie. Numai ca, intre timp, a fost gasit mort. Decesul lui a surprins si a declansat o ancheta criminalistica. Iata si de ce.

Ora decesului, incerta - in registrul de la spital apare modificata!
La Curtea de Apel Brasov urma sa se judece, ieri, recursul la revocarea mandatului de arestare si inlocuirea masurii preventive cu cea a interdictiei de a parasi tara. Surse judiciare confirma ca Sorin Criva, dupa ce a facut declaratiile denuntatoare din dosarul de la Bucuresti, urma sa intre sub protectia pe care o solicitase dupa ce daduse declaratiile pentru ca primise amenintari cu moartea. Nu se stie exact prin cine, dar exista persoane care cunosc acest aspect.
Interesant este ca Sorin Crivat, absolvent al Facultatii de Drept, al Academiei Diplomatice si cu studii postuniversitare in drept penal, desi declarat sanatos, a fost luat din Penitenciarul Codlea in stop cardio-respirator. Din datele de la penitenciar reiese ca el traia cand a fost transportat la spital. Din datele de la spital reiese altceva. Ca ar fi ajuns deja mort de la penitenciar. Mai mult, exista si neconcordante de ora. In registrul de la spital, familia si avocatul lui Crivat au observat, alaltaieri seara, ca ora la care a fost adus decedat este 17,05, numai ca exista acolo o modificare vizibila. Avocatul Lorena Cretescu ne-a declarat, ieri, ca, intr-adevar, aceasta modificare in registrul de garda exista si este foarte suspecta. „Mai mult, o asistenta a intrebat familia de ce este suparata si nervoasa pentru ca la ei a sosit deja decedat“. Unii dintre detinuti au sustinut altceva. S-a vorbit de ora la care i s-a facut rau si a cazut ca fiind ora 16. Apoi, acele ceasornicului care aratau ora fatidica au fost mutate, la fel de suspect, la 17,30. Chiar in comunicatul de ieri al Penitenciarului Codlea.

Ceva nu se leaga. Criminalistii cauta si acum sa afle cu exactitate cand si ce anume a declansat stopul cardio-respirator. Conform medicinei legale, stopul cardio-respirator reprezinta cauza imediata a mortii, dar cauza initiala, care a dus la acest stop trebuie gasita prin rezultatele necropsiei si ale analizelor toxicologice.

Un detinut ar fi afirmat ca l-a vazut cu «spume la gura»
Pentru realizarea acestor analize toxicologice care ar putea evidentia daca in corpul lui Crivat existau otravuri sau alte substante ce ar fi provocat stopul cardio-respirator, ieri, la laboratorul de medicina legala din Brasov au fost prelevate probe din mai multe organe. Ele au fost sigilate si, impreuna cu trupul neinsufletit al lui Crivat, vor fi aduse la Bucuresti, la Institutul de Medicina Legala. Iata, asadar, ca ipoteza conform careia Crivat ar fi fost otravit nu este inca exclusa. Coroborata acestei ipoteze este si declaratia unuia dintre detinutii de la penitenciar, care a afirmat ieri ca l-ar fi vazut pe Crivat „cu spume la gura“.

Tricoul «de firma» rupt si alte lucruri suspecte
Ce nu se mai leaga in toata povestea mortii subite a lui Sorin Crivat? Spre exemplu, faptul ca tricoul cu care era imbracat, tricou scump, de firma, albastru, pe care-l purta foarte rar - sustine avocatul – si doar la vorbitor, era rupt pe el. „In nici un caz, el, care tinea foarte mult la acel tricou, nu-l folosea cand facea sport“, ne spune avocatul Cretescu. Familia l-a gasit pe Sorin Crivat la spital „ca un caine, intr-o camera mizerabila, aruncat pe burta. E posibil atata lipsa de umanism, de respect fata de o persoana care a decedat, indiferent cine ar fi? Oribil!“.

Apoi, informatiile din penitenciar au fost acelea conform carora Crivat alergase zece minute si jucase fotbal. Cunoscutii acestuia declara ca Sorin Crivat nu juca fotbal. Este si aceasta o enigma. Care va trebui elucidata de anchetatori.

Ultima intrebare duce iar catre ipoteza otravirii: Crivat era, conform martorilor oculari de la prosectura spitalului, vanat pe tot corpul. Medicii legisti sustin ca au existat cazuri in care s-a demonstrat mai tarziu ca decedatul a fost victima a unor substante methemoglobinizate, care au dus la un astfel de deces prin stop cardio-respirator. Dar acest lucru nu poate fi confirmat decat de catre analizele de laborator toxicologic si in nici un caz acestea nu sunt finalizate mai devreme de trei saptamani.

Crivat era sanctionat si nu avea voie la pachete de acasa!
Pe de alta parte, Crivat nu avea voie sa primeasca pachete de acasa. In luna decembrie a anului trecut el a fost sanctionat de conducerea penitenciarului pentru ca in camera unde se afla arestat preventiv fusese gasit un telefon mobil. De pe acel telefon vorbisera toti ceilalti arestati colegi de camera, dar nici unul dintre ei nu a fost sanctionat. Crivat a fost singurul. Urmare a acestei sanctiuni, Crivat manca si bea doar ceea ce i se dadea de la penitenciar sau de la colegii de camera.

Amenintarile au venit dupa declaratiile incendiare dintr-un dosar de la DNA

Amenintarile cu moartea – afirma persoane carora, deocamdata, le pastram anonimatul din motive lesne de inteles, au venit catre Sorin Crivat dupa ce acesta se hotarase sa colaboreze cu autoritatea judiciara intr-un dosar de la DNA-ul central. Avem informatii ca Sorin Crivat a fost audiat in acest dosar si ca el daduse informatii extrem de utile unei anchete in care se prefigura o caracatita foarte puternica a coruptiei, iar declaratiile lui Crivat vizeaza personaje din spectrul politic si din magistratura care nu ar fi dormit deloc linistite o data ce ar fi aflat declaratia lui. Amenintarile cu suprimarea vietii l-au facut pe Sorin Crivat – sustin persoane apropiate familiei acestuia – sa solicite anchetatorilor potectie. Daca aceasta protectie consta in eliberarea lui, judecarea in dosarul de la instanta si anchetarea, in continuare, in alt dosar de la DNA Brasov care priveste un caz de evaziune fiscala, sau ca martor in dosarul de la DNA central, Dumnezeu stie. Ramane ca ancheta criminalistica sa stabileasca si aceste aspecte.

Legaturi profesionale ciudate intre Crivat si consilierul lui Vosganian, Diomid Perciun

Din datele pe care le detinem reiese ca Sorin Crivat a ajuns la OPSPI in primavara anului 2006. O data cu el a aparut pe coridoarele MEC, unde avea sediul si OPSPI, un anume personaj Diomid Perciun. Astazi, acesta a ajuns consilierul personal al ministrului Varujan Vosganian. Exista angajati ai MEC care sustin ca acest Perciun e cel care taie si spanzura azi prin ministerul condus de Varujan Vosganian. Angajatii se plang ca Perciun, care nu ar fi strain de mai vechile structuri informative ale 0962 (MAI) si DIM ( Directia Informatii Militare din MapN – potrivit declaratiei de avere, Perciun incaseaza anual 240 milioane lei vechi din pensia militara) ar da buzna prin birouri
, le-ar fotografia dosarele cum stau prin fisete etc. Interesant este ca, dupa ce Crivat a fost „saltat“ de procurorii DNA cu mandat de la judecator, Ministerul Economiei a ajuns sub „protectia“ informativa a acestui Perciun caruia nu-i stie nimeni reala ascensiune intr-o functie precum cea de „securitate informativa“. Tot ce se stie este ca Perciun si Crivat se cunosteau foarte bine si erau apropiati inca din vremea cand Perciun lucra in interiorul „Transelectrica“. Sa fie vorba, in ecuatie, despre doi ofiteri sub acoperire?

Sorin Crivat – un personaj controversat

Procurorii de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov au dispus, în 13 februarie, trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a lui Sorin Crivat, consilier evaluare - examinare, fost sef al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene (între 2 august 2004 si 14 aprilie 2006) si, din 2 mai 2006, sef al structurii de securitate la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Trimis in judecata pentru trafic de influenta
Crivat a fost trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta. În acelasi dosar este judecat si Dumitru Preda pentru savârsirea infractiunii de favorizarea infractorului.
Din probele administrate a rezultat ca, în perioada 28 aprilie 2005 – 1 septembrie 2006, Sorin Crivat, folosindu-se de functiile publice detinute, a pretins de la o persoana denuntatoare - administrator al unor firme din domeniul petrolier - un procentaj de 10 la suta din valoarea câstigului afacerii acestuia si a primit, prin intermediari, suma totala de 107.900 lei (31.874 euro).
În schimb, potrivit procurorilor, Crivat a lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor publici de la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Vâlcea, respectiv de la Administratia Finantelor Publice a orasului Brezoi (judetul Vâlcea), pentru a-i determina sa aprobe eliberarea unor autorizatii de utilizator final (documente necesare societatilor comerciale care achizitioneaza uleiuri minerale neaccizabile de la rafinarii).
De asemenea, inculpatul a vrut sa lase impresia ca are influenta asupra functionarilor publici din cadrul Garzii Financiare, în vederea opririi unor eventuale controale care erau în curs de efectuare la firmele persoanei denuntatoare.

Incercarea de tergiversare a anchetarii sale

Cat a fost consilier evaluare–examinare–grad superior în cadrul Ministerului Integrarii Europene - Corpul de control al Ministrului, Sorin Crivat avea ca principala sarcina de serviciu verificarea si controlul. În perioada decembrie 2006 – ianuarie 2007, Dumitru Preda l-a sprijinit pe Sorin Crivat pentru a îngreuna urmarirea penala, desi cunostea ca acesta din urma era cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie. Sustinând ca ar fi ofiter sub acoperire, împreuna cu Crivat Sorin a întocmit un asa numit raport informativ pe care l-a depus la Administratia prezidentiala, cu scopul vadit de a tergiversa sau chiar de a opri urmarirea penala ce fusese declansata de organele judiciare. De fapt, se dorea acreditarea ideii ca cei doi faceau parte dintr-un presupus grup operativ alaturi de ofiteri superiori din serviciile secrete.

Dat afara din sala de judecata
Sorin Crivat era cunoscut drept un personaj controversat si inainte de a ocupa aceasta a functie. A fost demis din functia de sef al Corpului de Control din cadrul Ministerului Integrarii pentru repetate absente nemotivate de la locul de munca. Pe de alta parte, Sorin Crivat a fost vazut in repetate randuri in compania a diversi interlopi. Ba chiar a generat si un imens scandal pe vremea cand era angajat al Ministerului Integrarii. El s-a prezentat la un proces aflat pe rolul Tribunalului Iasi – care, altminteri, se desfasura cu usile inchise – pentru a-si sustine (macar) moral „nasul“, un renumit interlop local. Instanta a dispus ca Sorin Crivat sa paraseasca sala de judecata din cauza manifestarii unei atitudini inadecvate si dupa ce acesta nu a vrut sa se legitimeze cu actul de identitate si sa demonstreze gradul de rudenie cu asa-zisul nas, Tiberiu Cristodorescu. Sorin Crivat a facut, insa, uz de legitimatia de serviciu de la Ministerul Integrarii, insa instanta nu a tinut cont de functia sa si l-a evacuat. Procesul in cauza privea un atentat mafiot, care ar fi fost comis de un alt interlop local, Vasile Rodideal, impotriva asa-zisului nas al lui Sorin Crivat, Tiberiu Cristodorescu. Scandalul generat s-a finalizat cu interventia ministrului integrarii, Anca Boagiu, care a anuntat deschiderea unei anchete referitoare la atitudinea sefului Corpului de Control, Sorin Crivat.

Crivat a dat in judecata Ministerul Integrarii Europene dupa ce a fost dat afara pentru numeroase absente
Sorin Crivat a dat in judecata Ministerul Integrarii Europene, de unde a fost dat afara pentru lipsa repetata si nejustificata de la birou. Crivat a fost membru al Corpului de Control al MIE. „Decizia de incetare a contractului de munca a avut in vedere concluziile Comisiei de Disciplina, precum si absentele nemotivate de la locul de munca“, comunica, la acea vreme, Biroul de presa al Ministerului Integrarii Europene.

Ce aveau in comun Crivat si Scaletchi? Un denuntator

Numele lui Sorin Crivat este legat de cel al lui Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, recent condamnat pentru coruptie, prin cel putin doua elemente. Primul ar fi ca si Crivat si Scaletchi au avut acelasi denuntator brasovean: Florin Daniel Guran, un afacerist de la poalele Tampei. In al doilea rand, Crivat a fost martor-cheie in procesul de coruptie al sefului OADO.

Guran vs Scaletchi
Afaceristul brasovean Florin Daniel Guran era si el cercetat de DNA Brasov, intr-un dosar penal pentru inselaciune, evaziune fiscala, fals si uz de fals, dupa ce, in urma cu doi ani, comisarii Garzii Financiare Brasov au descoperit ca pusese pe picioare o vasta retea de comert ilegal cu uleiuri minerale neaccizabile vandute drept motorina, paguba la bugetul statului depasind 600 de miliarde de lei vechi. Pentru a scapa de dosar, Guran a apelat la „serviciile“ lui Florentin Scaletchi, pe care, ulterior, l-a „dat in gat“ la DNA, sustinand ca, dupa ce i-a luat 10.000 de dolari in schimbul unei legitimatii de comisar OADO, acesta l-a „usurat“ de inca un milion de euro spre a interveni „unde trebuie“ pentru stoparea anchetei.

Guran vs Crivat
Potrivit anchetatorilor, Sorin Crivat a fost denuntat de un afacerist de la poalele Tampei, Florin Daniel Guran, patronul mai multor firme de comert cu produse petroliere, de la care, in perioada aprilie 2005 - septembrie 2006, ar fi primit peste 30.000 de euro spaga in schimbul promisiunii ca va interveni la sefii mai multor directii fiscale
din tara, in principal, in Valcea, in scopul obtinerii autorizatiilor de utilizator final pentru societatile sale. De asemenea, i-a promis lui Guran ca are influenta asupra functionarilor publici din cadrul Garzii Financiare, în vederea opririi unor eventuale controale care erau în curs de efectuare la firmele brasoveanului.

Martor-cheie pentru condamnarea de acum doua saptamani a liderului OADO
Surse judiciare ne-au declarat ca sentinta de condamnare a lui Florentin Scaletchi a depins foarte mult si de o declaratie a lui sorin Crivat, martor-cheie in procesul de coruptie al sefului OADO. Potrivit acelorasi surse, inainte ca Scaletchi sa fie condamnat, Sorin Crivat a primit, in Penitenciarul Codlea, avertizari ca ar fi bine sa-si schimbe declaratia data in procesul liderului OADO. Se pare ca Sorin Crivat a refuzat, Scaletchi fiind condamnat pe 14 martie