sâmbătă, 21 februarie 2009

O scrisoare pierduta

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu si-a dat ieri seara demisia in urma unui scandal provocat de un e-mail impotriva Elenei Udrea adresat lui Vasile Blaga

Adriana Saftoiu, ultimul dintre consilierii prezidentiali fideli lui Traian Basescu, si-a dat ieri demisia, lasandu-l descoperit pe presedinte. Conform unor surse, demisia - care va fi anuntata oficial in cursul zilei de azi - ar fi fost provocata de un apel disperat prin e-mail catre Vasile Blaga, ministrul de Interne, fidel si el presedintelui, scrisoare electronica interceptata de serviciul de informatii al lui Virgil "Vulpea" Ardelean. Saftoiu ii cerea lui Blaga sa intervina pe langa Basescu sa reconcilieze legaturile de familie, distruse de intrigile Elenei Udrea, fosta si ea consilier prezidential: "Te rog sa ma ajuti, eu nu mai am nici o putere asupra acestui fapt (n. red. - interventia Elenei Udrea)...". Conform altor surse, din interiorul PD de aceasta data, chiar Blaga ar fi fost cel care l-ar fi informat pe presedinte, la sfatul lui Adriean Videanu. Cei trei, Basescu, Blaga si Videanu, ar fi avut ieri, in jurul pranzului, o intalnire, Blaga acuzand-o de infidelitate pe Saftoiu si de jocuri de culise impotriva unitatii PD.

"Ba nu pleci!"

Dupa consumarea acestui moment, Basescu a chemat-o pe Saftoiu si i-a pus in fata scrisoarea. Saftoiu a reactionat violent, spunand ca toate relele se trag de la Udrea, ca dupa scandalul "Pufulet" - cand Basescu a amenintat-o voalat - si dupa ce Claudiu Saftoiu a fost fortat sa demisioneze dupa gafa cu interceptarile telefonice ale SIE - unde presedintele i-ar fi spus: "Bai, iti dai imediat demisia!" - cea mai buna solutie ar fi ca sa se rupa definitiv orice relatie. Surse de la Cotroceni ne-au informat ca discutia a fost foarte dura: "Atunci eu plec. Imi dau demisia!", ar fi spus Saftoiu. "Ba nu pleci!" a raspuns presedintele. "Nu pleci cand vrei tu, pleci cand isi spun eu!", la care Saftoiu a raspuns, dintr-o data protocolar: "Domnule presedinte, eu imi scriu demisia si plec acasa". La care Basescu, simtindu-se tradat, a adaugat cu un ton mai moale: "Te rog sa pleci dupa ce iti voi gasi inlocuitor..." Dupa incident, Adriana Saftoiu s-a dus in birou
si si-a scris demisia pe care a inaintat-o presedintelui. Anuntul oficial se va produce in cursul zilei de astazi, cand presedintele va anunta, cel mai probabil, ca a aprobat plecarea Adrianei Saftoiu de la Cotroceni.

"Este treaba Adrianei!"

In jurul orelor 19,00, Saftoiu a plecat de la Cotroceni cu masina de serviciu si s-a indreptat catre locuinta din Aleea Teisani, de langa sediul SIE, aproape de casa pe care a folosit-o Traian Basescu pana cand a devenit presedinte. Reporterii ZIUA s-au deplasat la resedinta pazita de SPP, insa a fost imposibil sa intre in legatura cu locatarii vilei.

Intrebat despre incidentul pe care l-ar fi provocat impreuna cu ministrul Vasile Blaga, primarul Adriean Videanu a declarat reporterilor nostri: "E o mare tampenie. Cine a lansat un asemenea zvon nu stie ce vorbeste. N-am nici o legatura cu asta. Este treaba Adrianei Saftoiu daca a demisionat. Sa se descurce!". In ceea ce-i priveste pe Virgil Ardelean, sau pe Vasile Blaga, acestia nu au putut fi gasiti, aghiotantul primului declarandu-ne ca "Vulpea" este intr-o intalnire imporanta (la orele 23,03).

Inlocuitor de la "EvZ."

Cat despre inlocuitorul Adrianei Saftoiu, deja se vehiculeaza cateva nume. Dintre ele, am retinut ca va fi vorba despre un barbat tanar, jurnalist, neimplicat politic, cel mai probabil de la "Evenimentul zilei". Se pare ca Basescu ar fi transmis deja mesajul: "Nimeni nu e de neinlocuit!" Mai mult, Basescu ar mai fi avut o intalnire in noaptea precedenta cu Emil Boc, pentru a fi sigur de stabilitatea PD, pentru ca la ora la care scriem aceste randuri se specula ca o parte a partidului ar fi dorit sa sprijine un guvern minoritar PNL, fapt ce l-ar fi determinat pe presedinte sa se simta tradat inca o data.

Reamintim cititorilor ca Adriana Saftoiu este "ultimul mohican" din primii colaboratori ai lui Basescu. Renate Weber, Andrei Plesu, Stana Angelescu, Elena Udrea, Teodor Stolojan, Sergiu Medar, l-au parasit pe presedinte in diverse momente ale mandatului sau. Cu toate ca Udrea a demisionat oficial, ea a continuat sa faca jocul lui Traian Basescu, ca si Stolojan. Reporterii ZIUA au incercat sa ia legatura si cu Elena Udrea, insa aceasta nu a putut fi contactata.

Jocuri de culise

Sursele noastre ne-au mai informat ca raceala dintre Traian Basescu si Adriana Saftoiu ar fi intervenit mai demult. Saftoiu ar fi lansat zvonuri prin diverse mijloace media ca Basescu ar prefera sa demisioneze in fata crizei politice fara precedent si sa forteze alegerile anticipate. Atunci, Basescu i-ar fi prezentat cateva inregistrari audio ale unor convorbiri telefonice cu diversi jurnalisti si i-ar fi reprosat: "Ce faci, Pufulet?" In replica, Saftoiu a facut pe suparata si nu l-a mai insotit pe presedinte in vizitele de la Berlin si Luxemburg. Un alt moment tensionat a fost cand Claudiu Saftoiu, sotul Adrianei, a fost nevoit sa-si dea demisia dupa audierile din Comisia "Voiculescu", cand a pomenit despre interceptarile ilegale ale SIE, fara mandat si fara aparatura SRI, cum prevede legea.