Două autobuze care circulau într-o zonă creştină din Liban au fost aruncate în aer. Şi-au pierdut viaţa cel puţin trei persoane şi multe altele au fost rănite. Incidentul a avut loc la Ein Alaq, în apropiere de oraşul natal al fostului preşedinte Amin Gemayel, al cărui fiu, Pierre, a fost asasinat în luna noiembrie.
Exploziile survin într-o perioadă de acute tensiuni în Liban şi exact cu o zi înainte de comemorarea a doi ani de la asasinarea fostului premier Rafik Hariri.
În Liban, ori de câte ori explodează o bombă sau e assinat un politician, oamenii sunt forţaţi să-şi aducă aminte cât de fragilă e pacea obţinută cu greu în ţara lor la sfârşitul războiului civil, în '90.
Cea mai mare lovitură a fost cea de acum aproape exact doi ani: asasinarea fostului premier Rafik Hariri - un eveniment a cărui undă de şoc a atins întreaga ţară, întreaga regiune şi ale cărui consecinţe afectează încă Libanul.
Însă atentatele de marţi asupra unor autobuze dintr-o zonă creştină par să fi extins aria celor ţintiţi - de la politicieni către oamenii simpli.
Atacuri au mai avut loc şi înainte împotriva unor comunităţi creştine dar acesta e unul dintre cele mai grave şi s-a soldat cu victime. Pentru libanezii obişnuiţi, e o mutaţie îngrijorătoare.
Mulţi îşi vor aminti că războiul civil a început în 1975 printr-un atac asupra unui autobuz în care se aflau civili.
O dată în plus
, polarizata societate libaneză se simte prinsă într-o luptă mai amplă, dată regional şi internaţionale între Siria şi Iran pe de-o parte şi America - pe de alta.
Şi cum victimele atacurilor provin din comunităţile care s-au opus influenţei exercitate de Siria asupra Libanului, acuzaţiile se îndreaptă deja spre Damasc în vreme ce autorităţile de aici, într-un gest devenit de rutină, resping orice implicare.