joi, 19 februarie 2009

Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor se cearta pe acciza la tuica

Ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, sare in ajutorul micilor producatori de tuica, palinca sau rachiu. Printr-o adresa trimisa la Finante, oficialul de la Agricultura vrea sa elimine acciza in cazul unei productii de pana la 400 de litri si sa aplice o cota de numai 50% din acciza la cantitatile intre 400 si 1.000 litri. Doar producatorii care vor produce cantitati mai mari de 1.000 litri de produs
(tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina) ar urma sa plateasca acciza integral. Actualul Cod Fiscal stabileste ca pentru cantitatea de 50 de litri de produs destinata consumului propriu al unei gospodarii individuale, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur (750 euor/hl cota standard).

Peste aceasta cantitate, acciza se achita integral. Pana anul trecut, nu se plateau accize pentru cantitati sub 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% pentru fiecare gospodarie. Potrivit adresei transmise Ministerului Finantelor, beneficiarii acestor propuneri ar urma sa fie toti detinatorii de fructe si de subproduse vitivinicole care isi prelucreaza recolta proprie fie la o instalatie proprie (cazan), fie la o alta instalatie de fabricat rachiuri din zona, apartinand altui producator care are cazan ori le prelucreaza la alte cazane industriale, autorizate conform legii. Ministerul Finantelor Publice se opune insa unei astfel de modificari, sustinand ca va pastra prevederile din Codul Fiscal referitoare la accizele aplicate pentru tuica, palinca si rachiu. "Ministerul Finantelor Publice nu intentioneaza sa modifice Codul Fiscal in domeniul accizelor pentru bauturile alcoolice", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al MFP, Stelian Negrea. Toate cifrele au fost stabilite anul trecut in urma discutiilor cu patronatele din domeniu si, in unele cazuri, chiar la propunerea acestora, a explicat Negrea. De asemenea, Ministerul Agriculturii propune simplificarea procedurilor de autorizare a cazanelor detinute de producatorii de fructe sau a micilor distilerii, pe motiv ca actuala legislatie ii determina pe unii producatori sa nu se inregistreze si sa nu se autorizeze.