Importurile de legume si fructe din statele non-UE au devenit o afacere profitabila pentru sute de firme. Dornice sa scape de impozitele si taxele catre stat, respectiv taxe vamale (acolo unde acestea exista), TVA si mai departe impozit pe profit, firmele in cauza au gasit o modalitate cat mai simpla de a fenta statul: subevaluarea in vama a produselor. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare
Fiscala (ANAF), 40% din importurile de legume si fructe din tarile din afara spatiului european nu au fost fiscalizate. Practica subevaluarii este insusita, adesea, si de firmele care importa din statele UE - mai ales pentru flori, dar acestea sunt mai usor de depistat, spun reprezentantii ANAF.
Un exemplu in acest sens este importul de flori din Olanda, pretul declarat in vama fiind foarte mic, dupa care acestea mai trec prin cateva firme-"fantoma" pana ajung la comerciant. In privinta legumelor si fructelor, comisarul-sef al Garzii Financiare, Adrian Cucu, a precizat ca acestea vin din tari precum Turcia, Kenia, Ucraina, Africa de Sud, dar si Grecia, iar la intrarea in Romania sunt declarate preturi extrem de mici. Astfel, respectivii importatori scapa de mare parte din taxele vamele, iar TVA-ul datorat este aproape zero. "Verificarile efectuate la 70 de agenti economici importatori si 23 de comercianti en-gros sau en-detail au scos la iveala sume importante care reprezinta TVA neevidentiata, neconstituita si nevirata la bugetul de stat.
S-a ajuns pana la sesizarea organelor de urmarire penala, in sase cazuri, pentru prejudicii aduse bugetului de stat in suma de 538.000 lei", a precizat Adrian Cucu. Declararea unor preturi mici face ca marfa sa treaca pe la alte firme-"fantoma", pentru ca in final sa ajunga in supermarketuri la preturi de zeci de ori mai mari, adaosul comercial fiind cuprins intre 1.000 - 1.500%, ba chiar mai mult. Spre exemplu, ridichile sunt declarate la 0,36 lei si se vand pe piata cu 10 lei, adaosul fiind in acest caz de 2.777%, iar un kilogram de cartofi se importa scriptic cu 0,14 lei si se vinde in supermarket cu 1,89 lei, iar pe piata cu 2 lei, adaosul depasind 1.500%. Lista produselor subevaluate in vama mai cuprinde rosii, castraveti, portocale, mandarine, ardei, mere, alune, fistic etc. Conducerea Garzii Financiare spune ca aceste importuri apartin, de regula, firmelor mici, care, pe langa faptul ca fenteaza statul la greu, mai si platesc darile trimestrial. Unele dintre acestea dispar de pe piata romaneasca pana la termenul de plata.
Prejudiciile aduse bugetului de stat din aceasta practica a subevaluarilor nu au fost calculate, insa numai pentru firmele controlate de Garda Financiara acestea se ridica la aproape un milion de euro.
Una dintre modalitatile prin care ANAF crede ca poate avea controlul acestor importuri este reintroducerea TVA in vama pentru marfurile care vin din statele non-UE, masura aprobata ieri de Guvern. Presedintele interimar al ANAF, Daniel Chitoiu, spune ca acest lucru va duce la un control mai riguros al importurilor din tarile din afara spatiului european si va face imposibila subevaluarea preturilor in vama. "In momentul in care se plateste TVA in vama, avem toate datele necesare pentru a verifica provenienta acestor produse
si daca preturile declarate sunt subevaluate", spune Daniel Chitoiu.
Masura reintroducerii TVA in vama a fost luata pe o perioada determinata, respectiv 15 aprilie 2007-31 decembrie 2008. Exista si o exceptie pentru importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, conditiile care vor trebui indeplinite pentru aceasta urmand sa fie stabilite prin ordin al ministrului Finantelor. Pentru bunurile importate pentru livrarea in spatiul comunitar vor fi constituite garantii. "Exista pericolul ca aceste bunuri scutite de TVA sa nu fie livrate intracomunitar, ci sa fie plasate in economia subterana. Garantia in vama va fi inapoiata la prezentarea documentelor ca bunurile au fost livrate intracomunitar, in alt stat membru", spun reprezentantii Finantelor. Masura nu-i va afecta pe importatorii care in 2006 au avut rulaje semnificative si indeplinesc criterii pentru a obtine certificatul de amanare a platii TVA, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.