Pe vremuri, in lanul de gråu se pierdeau calaretii. Acum, abia se ascund daunatorii
Din cauza secetei, a unor daunatori nou-aparuti, a sistemelor de irigatii care sunt la pamant si a lipsei de interes a fermierilor pentru cultura de grau, procesatorii vor fi obligati sa importe grau la preturi foarte mari, avertizeaza specialistii din agricultura. Acest fapt va duce la majorarea substantiala sau chiar la dublarea preturilor la paine si produsele de panificatie.
Prima scumpire va fi resimtita in luna mai, iar apogeul va fi atins in septembrie, cand se va sti productia totala de grau din acest an. Producatorii sustin ca Ministerul Agriculturii a „umflat“ datele despre productia de grau din 2006, care, in realitate, a fost mult mai mica. Dovada este faptul ca procesatorii au fost nevoiti sa importe deja 300.000 tone de grau pentru a ne asigura painea cea de toate zilele.
Seceta din aceasta iarna va avea repercusiuni foarte grave asupra pretului produselor de panificatie, sustin specialistii. Incepånd cu luna mai, producatorii agricoli se asteapta ca pretul påinii si al produselor din panificatie sa creasca foarte mult. Din cauza secetei, a unor daunatori nou-aparuti si a lipsei de interes a fermierilor pentru cultura de gråu, procesatorii vor fi obligati sa importe gråu la preturi extrem de mari.
Principala cauza a valului de scumpiri este lipsa irigatiilor si faptul ca, pentru anul acesta, s-a insamantat cu grau doar jumatate din suprafata de anul trecut, ne-a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae.
„Fermierii s-au speriat foarte tare, vazand ce pret mic a avut graul de anul trecut. Totodata, lipsa subventiilor, acumulata cu toate problemele de pe piata graului, i-a determinat sa reduca suprafetele insamantate”, a adaugat liderul Agrostar.
„Primele scumpiri, la paine, le vom simti in lunile mai si iunie. Apogeul scumpirilor va fi, insa, in luna septembrie, cand se va cunoaste, exact, productia de grau recoltata in anul 2007”, a precizat presedintele Agrostar.
Asadar, din cauza lipsei de irigatii, culturile agricole din acest an sunt, deja, compromise, iar Romania va trebui sa importe cereale in cantitati industriale. „In Romania, pretul unei paini de 300 grame este de 5-6 bani, in timp
ce in Uniunea Europeana aceeasi paine costa in jur de 1,5 lei. Cum noi ne-am integrat in UE, vremea din Romania le-a picat ca o manusa importatorilor”, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
„Daca mai tinem cont si de taxele impuse de «tovarasul» Avram de la ANSVSA, de TVA, care e mult mai mare decat in UE, de seceta si de iminenta importurilor, toate duc, clar, la scumpirea alimentelor, inclusiv a painii”, a adaugat Frumosu.
Daunatori ciudati distrug culturile
O alta cauza care a distrus o buna parte din culturile agricole din sudul tarii este aparitia unor daunatori foarte ciudati, care nu au fost inca depistati de catre specialisti, ne-a declarat presedintele Agrostar. Daunatorii au aparut inca de la sfarsitul anului trecut. Judetele cele mai afectate, atat de daunatori, cat si de seceta, sunt Giurgiu, Teleorman, Olt si Braila, a adaugat Niculae.
„M-am interesat in teritoriu si am aflat ca graul care a rasarit, deja, are o culoare galbena, ceea ce inseamna ca productia, la nivel national, este compromisa”, ne-a declarat presedintele FSIA.
MAPDR a mintit in privinta gråului
Producatorii agricoli sunt de parere ca oficialii din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au mintit cand au raportat productia totala de grau, recoltata in anul 2006, in Romania.
„Productia a fost mult mai mica decat cea declarata, avand in vedere ca procesatorii au depus cerere inca din ianuarie ca sa importe 300.000 tone de grau pentru panificatie”, este de parere Stefan Niculae. „Cele 300.000 tone, alaturi de ce grau romanesc mai avem, vor ajunge pentru panificatie pana in iulie. Graul din import, adus direct la moara, costa 165 euto/tona”, ne-a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.
Sistemele de irigatie, la pamånt
Sistemele de irigatie din Romania sunt la pamant. Din 9 milioane de hectare arabile, doar 500.000 au sisteme
de irigatii, dintre care doar pe 100.000 hectare functioneaza irigatoarele. In acest an, este o situatie delicata, speciala, iar MAPDR ar trebui sa intervina cu un program, pentru a sustine irigarea artificiala. Am trimis nenumarate solicitari la MAPDR, dar nu am primit, inca, nici un raspuns”, ne-a declarat Stefan Niculae.
Pe de alta parte, ministrul agriculturii, Dan Motreanu, a declarat, recent, ca suma alocata pentru sectorul irigatii în acest an va fi de 40 milioane de lei, dublu fata de valoarea stabilita initial, masura fiind determinata de avertizarile primite privind seceta din urmatoarele luni.