Ioana Lupea: "O paranormala coincidenta face ca miercurea viitoare sa se intample toate evenimentele importante care pot schimba cursul politicii".
Pe 4 aprilie, in Miercurea Mare dinaintea Pastelui, senatorii si deputatii vor merge la sedinta comuna a parlamentului, judecatorii la Curtea Constitutionala pentru deliberare, iar drept-credinciosii la denie.
O paranormala coincidenta face ca miercurea viitoare sa fie programate toate evenimentele importante care pot schimba cursul politicii romanesti, aflata de trei luni in criza de nervi.
Biroul
Permanent al Camerei Deputatilor a decis convocarea sedintei comune pentru 4 aprilie. Ordinea de zi, „pentru ce-o fi, guvern restructurat, sedinta festiva de Paste”, justifica criptic unul dintre secretarii Camerei, deputatul PSD Vasile Zgonea. Cel mai probabil, biroul permanent al Senatului de luni va confirma sedinta comuna la care este asteptat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu cabinetul ajustat si intr-o noua compozitie politica.
Prin prezentarea noului executiv si a programului de guvernare in fata parlamentului, premierul va oficializa ritualul de alungare a democratilor necredinciosi de la Putere.
Si pentru ca tot se aduna in sedinta comuna, parlamentarii vor transmite, tot pe 4 aprilie, punctul de vedere al senatorilor si deputatilor cu privire la organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal. Daca va mai fi necesar.
Pentru ca, in cealalta aripa a Palatului Parlamentului, pe 4 aprilie, Curtea Constitutionala delibereaza asupra constitutionalitatii propunerii parlamentului de suspendare a presedintelui Traian Basescu si asupra conflictului juridic dintre presedinte si guvern cu privire la numirea ministrului de externe.
Aproape sigur unul dintre verdicte va fi dat in aceeasi zi, respectiv solutia in disputa referitoare la investirea lui Adrian Cioroianu in functie. Curtea este chemata sa se pronunte asupra refuzului presedintelui de a-l inscauna pe Adrian Cioroianu, adica sa stabileasca daca acesta are un rol activ in revocarea si numirea ministrilor, la propunerea premierului.
In cazul unei sentinte potrivnice presedintelui, parlamentul va avea legitimarea morala si constitutionala necesara, chiar daca inconsistenta, pentru suspendarea lui Traian Basescu.
Curtea Constitutionala ar putea sa-si spuna parerea tot pe 4 aprilie, dupa discutarea tuturor punctelor de vedere, si despre constitutionalitatea propunerii parlamentului de suspendare a presedintelui. Si cum dintr-o aripa in cealalta a parlamentului e o distanta de vreo cinci minute la pas, parlamentul si-ar putea shimba - procedura o permite - ordinea de zi a sedintei comune.
Regulamentul sedintelor comune impune parlamentului o hotarare in 24 de ore de la pronuntarea Curtii Constitutionale. De ce sa se mai intruneasca a doua zi, in Joia Mare, cand traditia interzice parlamentarului roman sa munceasca, pentru a vota suspendarea lui Traian Basescu?
Cum au fost potrivite toate pe 4 aprilie este greu de spus. Parca au fost aranjate cu mana, in asa fel incat lovitura sa se produca fulgerator, in Saptamana Patimilor, a dezgustului fata de politica.