joi, 19 februarie 2009

Industria miniera ar putea fi zguduita de o preluare de 40 mld. dolari

BHP Billiton, cea mai mare companie miniera la nivel mondial, si Rio Tinto Group ar putea lansa oferte separate de preluare a americanilor de la Alcoa, cel mai important producator de aluminiu de pe glob, informeaza publicatia londoneza The Times, preluata de Bloomberg. Alcoa este evaluata la 40 de miliarde de dolari.
Alcoa pozeaza in postura de tinta ideala, pe fondul cererii in continua crestere pentru aluminiu. Aceasta goana dupa aluminiu este vizibila, in special in China, cel mai mare consumator mondial de aluminiu, folosit in special pentru cutiile de bauturi, in fabricarea avioanelor, dar si in industria auto.
Dupa o perioada de cinci ani in care companiile au dat navala dupa metale, anul trecut valoarea tranzactiilor si fuziunilor din industria miniera a totalizat 157 de miliarde de dolari.
In aceasta luna, atat BHP, cat si Rio Tinto au afirmat ca sunt interesate de efectuarea unor achizitii.

Au bani de achizitii

"Atat BHP, cat si Rio sunt foarte bine pozitionate din perspectiva financiara pentru a demara achizitii", a declarat Atul Lele, care contribuie la administrarea
a 360 de milioane de dolari pentru White Funds Management, in Sidney, inclusiv actiuni ale BHP si Rio. "Cele doua companii ar trebui sa fie interesate de expansiune si de a face din aluminiu o parte importanta a portofoliului lor", a precizat Lele.
Actiunile Alcoa, care se tranzactioneaza la un nivel de 11 ori mai mare decat castigurile preconizate, s-au apreciat ieri cu 2,69 de euro (11%), ajungand la valoarea de 28,10 euro/titlu, la ora 10.26 a.m., in Frankfurt.
Titlurile companiei australiene Alumina, care detine un parteneriat cu Alcoa, formand cel mai mare producator de alumina din lume, s-au apreciat cu 5,9 procente, la 7,23 de dolari australieni/unitate, pe Australian Stock Exchange (ASE).
Actiunile BHP si Rio, companii inscrise atat la Bursa din Australia, cat si la cea din Londra, au inregistrat un declin pe ASE.
Contactat telefonic, Kevin Lowery, purtatorul de cuvant
al Alcoa, a precizat ca politica Alcoa este de a nu comenta zvonurile. O pozitie similara a adoptat-o si BHP, care prin vocea purtatoarei de cuvant Emma Meade a mentionat ca gigantul minier nu comenteaza zvonurile sau speculatiile din piata. Nici John Marlay, CEO la Alumina, nu a dorit sa faca vreo declaratie in acest sens.
Potrivit Times, BHP si Rio Tinto au realizat studiile de fezabilitate, in eventualitatea prezentarii unor oferte de preluare a Alcoa, dar nu au discutat cu reprezentantii companiei americane. BHP Billiton este cea mai mare companie din domeniul resurselor diversificate la nivel mondial si a fost infiintata prin fuziunea dintre firma australiana BHP si grupul Billiton din Marea Britanie.
Rio Tinto este unul dintre cei mai mari producatori minieri la nivel mondial. Grupul este format din companiile Rio Tinto din Marea Britanie si Rio Tinto din Australia.