joi, 19 februarie 2009

Coreea de Nord iese de pe "axa raului"

Phenianul s-a angajat sa renunte la programul nuclear.

Coreea de Nord si-a luat, marti, angajamentul de a renunta la arsenalul sau atomic, in special la principalul sau reactor nuclear, in schimbul unui ajutor energetic, potrivit unui acord semnat in cadrul negocierilor de la Beijing, transmite AFP. Acordul in sapte puncte a fost realizat dupa sase zile de negocieri intense intre cele doua Corei, China, Statele Unite, Japonia si Rusia.

Coreea de Nord va primi un ajutor energetic care echivaleaza cu un milion de tone de petrol. Livrarea primei transe, de 50.000 de tone, va incepe in cazul in care Coreea de Nord isi va inchide reactorul de la Yongbyon, in urmatoarele doua luni.

Restul de 950.000 de tone vor fi livrate numai daca Phenianul isi va dezactiva complet reactorul, iar acest lucru va putea fi verificat de inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie
Atomica (AIEA).

Acordul prevede, de asemenea, o detensionare a relatiilor dintre Washington si Coreea de Nord, stat acuzat de George W. Bush ca se numara printre tarile de pe "axa raului", alaturi de Iran si Irak, din cauza sprijinului acordat retelelor teroriste.

SUA au acceptat sa demareze, peste doua luni, procedurile de retragere a Coreei de Nord de pe lista statelor care sustin terorismul si sa ridice sanctiunile comerciale. Cele doua tari vor discuta, de asemenea, si despre stabilirea unor relatii diplomatice. De asemenea, Coreea de Nord si Japonia vor incepe discutiile bilaterale pentru normalizarea relatiilor.

Prudenta si scepticism

Desi majoritatea analistilor sunt de parere ca acest acord este un important semn de progres, exista si voci care si-au manifestat scepticismul. Spre exemplu, fostul ambasador american la Natiunile Unite, John Bolton, a declarat ca regimul de la Phenian nu ar trebui rasplatit cu "livrari masive de combustibil" doar pentru faptul ca renunta partial la programul sau nuclear. Nu in ultimul rand, agentia Reuters amintea ca regimul nord-coreean a mai incheiat un acord similar si cu administratia Clinton in 1994, care in cele din urma a esuat.