joi, 19 februarie 2009

Consilierii lui Vanghelie, vacanţă "de serviciu" în Florida

Sub pretextul unei misiuni economice, demnitarii locali vor petrece aproape două săptămâni în Miami şi Orlando, SUA, ca să ia lecţii de administraţie

Consilierii de la sectorul 5 formează grosul delegaţiei de edili români care au plecat azi dimineaţă în însorita Florida. Călătoria este organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, dar plătită din banii bugetelor administraţiilor locale de unde provin invitaţii.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local sector 5, care alocă suma necesară deplasării, costul călătoriei este de 3.249 euro de persoană, ceea ce înseamnă aproape 40.000 de euro alocaţi din bugetul local pentru această deplasare.

Lista completă a participanţilor include doi consilieri din Braşov, doi din Râmnicu Vâlcea, viceprimarul sectorului 1, Mihai Bâzgan, împreună cu doi consilieri, viceprimarul şi secretarul sectorului 5, plus
alţi 12 consilieri de la acelaşi sector. Pe lista iniţială au fost programaţi, pentru cursa către Miami, Florentina Constantinescu, de la Direcţia de Achiziţii a Primăriei Generale, şi Viorel Popa, de la Administraţia Cimitirelor, care au renunţat la călătorie în ultimul timp
.

Ce mai contează scopul? Doar mergem în SUA!

Ce se va întâmpla în această misiune economică nu este clar nici pentru consilierii locali. Cei incluşi în delegaţie spun că este un schimb de experienţă cu administraţia americană, în program fiind inclusă o întrevedere cu consulul onorific al României la Miami, Victoria London, şi cu Gustavo Chacon, un consilier din cadrul primăriei însoritului oraş. "După aderarea României la Uniunea Europeană, noi nu putem avea relaţii economice cu SUA, în sensul în care nu putem aduce parteneri americani aici, dar putem să vedem cum au conceput ei un sistem acolo, să învăţăm de la ei", a explicat Lucian Iliescu, consilier din partea PD, scopul călătoriei.

Consilieri PNL, trimişi să se plângă la Videanu

Simpla abordare a subiectului în şedinţa Consiliului Local al sectorului condus de Marian Vanghelie a încins spiritele. Consilierul Alina Gorghiu, care lipseşte de pe lista invitaţilor, i-a trântit colegului Cătălin Stoichiţă să mai stea pe acasă pentru că are "copil mic". În replică, el a ameninţat-o cu acţiune în instanţă pe motiv de "atac la persoană". Gorghiu împreună cu Octavian Pop i-au reproşat primarului Vanghelie că îşi trimite consilierii într-o delegaţie care costă prea mult. "Nu sunt consilierii mei, ci au fost aleşi, eu am candidat independent. Într-un an de zile, primarul Videanu a plecat de 12 ori, iar eu în şase ani nu am plecat o dată", a replicat Vanghelie, sugerându-le consilierilor Alianţei că ar trebui să reproşeze ritmul deplasărilor şefului de partid. "N-am avut ocazia să-i spunem", a răspuns Pop provocării.

Dubai şi Italia, alte destinaţii „de serviciu
"

Alina Gorghiu, consilier al Alianţei, susţine că delegaţia a fost făcută în secret, din această cauză nefiind cunoscută nici în ajunul plecării lista cu colegii care se vor îmbarca spre Miami. "S-a făcut un fel de şedinţă de taină. Mie mi s-a propus să merg, ca să mi se închidă gura probabil. Au mai fost plecaţi în misiune economică şi, când s-au întors consilierii, sunt aproape sigură că nu au prezentat un raport în scris. Au spus doar că s-au întâlnit cu administraţiile publice locale", a mai spus Gorghiu.