In cadrul Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti de la Constanta
m-am intalnit cu regizorul si producatorul Nicoale Margineanu, prezent la eveniment cu ultima sa pelicula, "Schimb valutar", care a avut premiera in toamna trecuta. Un film care prezinta realitatea din jurul nostru, realizat cu un buget redus. "Am filmat numai in decoruri amenajate cu cheltuieli minime si cu multe scene in strada, cu actorii amestecati in multime, pentru a obtine costuri minime", spune regizorul.
Se pot face filme bune
cu bani putini?
Oriunde in lume se poate acest lucru, cu conditia sa ai foarte mult entuziasm, sa ai o poveste buna. Sunt filme care s-au facut cu bani mult mai putini decat "Schimb valutar" si, raportat la filmele independente, acesta a primit finantare
si de la stat. Au fost filme facute cu o mie de dolari pe digital si au avut si succes.
Ati inceput sa taiati din cheltuieli?
Fara indoiala, trebuie sa fii foarte restrictiv. Eu sunt si producatorul, si regizor, asa ca cearta asta se lasa eventual cu o noapte de insomnie. Dar cred ca lipsa banilor te ajuta sa fii mai ingenios, sa vezi cu alti ochi realitatea, sa descoperi elemente scenografice in care sa poata rula filmul cu cheltuieli mai mici, iar aceste lucruri sunt in favoarea productiei.
Cui se adreseaza acest film?
N-am un public tinta, pentru ca din toate categoriile sociale si de varsta au fost reprezentanti care au plecat in exil sau sa munceasca in strainatate. Si mai mult decat atat, cred ca este un subiect de meditatie asupra Romaniei actuale si asupra conditiilor pe care le ofera tara noastra si a greutatilor pe care le traverseaza.
Sursa inspiratiei pentru final...
Are o legatura cu realitatea din Romania. Initial, in scenariu era un alt sfarsit, dar toti am simtit ca nu este cel bun si l-am schimbat. Din acest motiv am mai amanat cu un an de zile lansarea. Finalul actual este deschis, te lasa sa te gandesti la ceea ce se va intampla cu personajele.
V-ati inspirat din viata
personala?
Nu, dar dialogul cu cei patru copii ai mei este neintrerupt si atunci sunt cat de cat atent la lumea care-i inconjoara, la problemele pe care le au, la parerile si opiniile lor. Le-am dat si scenariul sa-l citeasca, stiau ce poveste fac, am discutat cu ei.
Cum va adaptati schimbarilor?
Nu cred ca ma adaptez. Incerc sa tin pasul cu realitatea care ma inconjoara si cu dorinta de a face film, care este perena.
Ce ati schimba la legea cinematografiei?
Sunt multe probleme, legate de regulamentul de concurs
si de organizare. Totusi, cinematografia noastra merge si este ajutata de stat inca. Deci, suntem intr-o situatie destul de buna si avem o generatie de tineri cineasti care este extraordinara. Acesta este mare lucru si te face sa te gandesti la viitor cu speranta.