sâmbătă, 15 august 2009

Arta basarabeana dincolo de noua Cortina de Fier

Dupa aproape un secol, pictura basarabeana revine in Bucuresti
, la Galeria ArtSociety, pana pe 2 august. Din 1922, de la Atelierul basarabenilor la Ateneul Roman, nu a mai existat nimic de genul acesta la noi. Prin anii '30 a fost un Salon al romanilor peste Prut, dar dupa '40 orice cooperare a incetat. Titlul expozitiei, "Bessarabia Moia/ Basarabia mea" vine de la o melodie a lui Petr Lescenco, pe care curatoarea Ruxandra Garofeanu a auzit-o, cu 25 de ani in urma, in atelierul sculptoritei Valentina Bostina. Expozitia cuprinde 51 de lucrari din Chisinau si 22 de artisti basarabeni.
La intrare ne atrage atentia bustul Reginei Maria, realizat de sculptorita Milita Petrascu, fosta eleva a lui Constantin Brancusi. In cadrul expozitiei gasim 16 lucrari ale artistei, toate provenind din colectii particulare, un fel de mini-expozitie unicat.
Prima
sala, cea din stanga, este plina de dramatism: sunt expusi doi artisti care amandoi s-au nascut in 1907 si amandoi au murit ucisi, cu zeci de gloante in 1946, la doar 39 de ani. Este vorba despre Anatole Vulpe si Ioan Grigore Popovici. Cel din urma nu a fost basarabean, dar a avut legatura cu aceste tinuturi prin alianta. Cei doi, de altfel, au fost foarte buni
prieteni, una dintre picturile lui Anatole Vulpe ("Natura moarta") fiind realizata in atelierul lui Popovici. Se zvoneste ca artistii ar fi fost impuscati de catre rusi. Iar destinul scurt al pictorului basarabean s-a transmis si operei sale: toate lucrarile achizitionate de statul roman au fost cumva pierdute. In curte este tot o lucrare a lui Ion Grigore Popovici intitulata "Victorie" (foto medalion); un cap - pentru ca, in general, romanii au considerat ca Victoria a fost mutilata.