Bursa a debutat in acest an cu scaderi importante. De la inceputul acestui an indicii BET si BET-C au scazut cu 20,70, respectiv 22,10 %, in timp ce BET-FI se afla cu 14,1% sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2008. Analistii bursieri se asteptau la scaderi de pana la 20% in acest an sau chiar la usoare aprecieri ale indicilor. Dar inceputul anului a adus o scumpire de aproape 8% a monedei europene si de 13% a dolarului, lucru care s-a repercutat si asupra evolutiei bursei autohtone. Datele macroeconomice s-au inrautatit in ultima perioada, iar prognozele zugravesc in culori sumbre evolutia economiei romanesti.
Bursa noastra a pierdut fata de sfarsitul anului trecut nu mai putin de 16,30 miliarde de euro din capitalizare. Indicele BET a pierdut 76,58% din valoare, iar indicele BET-C a scazut cu 76,98% fata de 21 decembrie 2007. Cea mai mare corectie a fost inregistrata de indicele BET-FI, care s-a depreciat cu 86,30% fata de valoarea din 21 decembrie 2007. Dupa un inceput de an cu aprecieri pentru intreaga bursa, a urmat un dus rece pentru investitori.
Saptamana trecuta s-a dovedit a fi una grea pentru BVB, cu scaderi importante pentru indicii bursieri importanti de aproape 20%. Cel mai mult a scazut indicele SIF-urilor, cu 22,8% fata de saptamana anterioara, dar cel mai bine a rezistat BET-C (daca se poate spune asa), care a scazut cu "doar" 17 %. Saptamana bursiera a avut doar doua actiuni cu cresteri, Armatura Cluj, cu 4% si Flamingo, cu 2%, si 15 actiuni cu deprecieri mai mari de 20%.
"Bursa de Valori Bucuresti a traversat cea mai proasta saptamana din acest inceput de an, cu scaderi accentuate in randul companiilor cu lichiditate bursiera buna si cu greutate in indici. Lichiditatea generala nu cunoaste schimbari importante, ramanand la media modesta din ultima perioada, insa vanzatorii in mod evident si-au intetit activitatea. Teama de rezultate slabe, accentuata de fenomenul Royal Bank of Scotland, dar si o scadere accentuata a asteptarilor pentru acest an (dupa recucerea estimarilor privind cresterea economica a Romaniei) au dus la o preponderenta categorica a exiturilor pe bursa, vizibila mai ales in radul companiilor cu capitalizare mare", explica Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
Criza bancara la nivel mondial a afectat mai ales evolutia actiunilor bancare
listate pe bursa romaneasca. Actiunile Bancii
Transilvania (TLV) au fost pentru prima data tranzactionate sub valoarea nominala de 1leu, astfel cotatia bancii a cazut chiar sub 0,9 lei
in sedinta extrem de nefavorabila de vineri, inchizand saptamana la 0,89 lei, cu o corectie de 25,2%. Cea mai mare depreciere dintre actiunile bancare a fost inregistrata de Erste Group Bank (EBS), unde scaderea a venit de la Viena si unde probabil investitorii si-au amintit de achizitiile facute de banca in special in regiunea est-europeana si fostul spatiu URSS, regiune afectata mai nou de estimari macroeconomice in scadere. Cursul Erste Bank a scazut cu 29,8% in numai o saptamana.
Pe de alta parte, sectorul petrolier a avut un debut de an spectaculos cu aprecieri zilnice de 15% pentru Rompetrol Rafinare (RRC) si pentru Rompetrol Well Services (PTR). Ultima saptamana de tranzactionare a adus corectii pentru principalele actiuni din sectorul petrolier, astfel Rompetrol Rafinare (RRC) a anulat toata cresterea din prima saptamana de tranzactionare si a ajuns la 0,0232 lei, scazand in ultima saptamana cu 26,6%. O rezistenta mai mare la scaderi a avut Rompetrol Well Services (PTR), care are o lichiditate mai mica dar si o imagine mai buna in piata, dar tot nu a reusit sa faca fata valului de vanzatori si a scazut cu 18,9% in ultima saptamana, ajumgand din nou la palierul de 0,3 lei peste care a reusit sa treaca cu brio in prima
sedinta de tranzactionare din acest an. Cu o volatilitate de obicei mai mica, SNP nu a scazut la fel ca celelalte blue-chip-uri in ultima saptamana, dar tot a acumulat o depreciere de 18,3%.
La randul sau, SIF-urile au inregistrat saptamana trecuta scaderi pe care insa brokerii nu le mai pot explica. "Pierderi mari pentru SIF-uri in aceasta saptamana, fara o motivatie clara. De regula SIFurile reactioneaza exagerat la stimulii externi, iar cum in aceasta saptamana starea de pesimism pe piete s-a accentuat, unii investitori au vrut sa iasa de pe aceste actiuni cat mai repede. Dar volumele modesta arata ca nu e vorba de investitori institutionali sau de o presiune la vanzare
", apreciaza analistul mai sus mentionat.
Astfel, de exemplu, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care in sedinta de vineri a fost la un pas de a ramane fara cumparatori in piata, au pierdut in perioada analizata 24,8% din valoare.