sistentele de la Maternitatea Giuleşti care au încurcat borcanele cu dezinfectant pentru nou-născuţi au fost sancţionate.
Specialiştii din cadrul comisiei de disciplină a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu“ s-au reunit marţi şi au analizat situaţia bebeluşilor născuţi prematur, care au suferit arsuri în spital din cauza dezinfectantului folosit de asistente. Medicii susţin că vina aparţine asistentelor, care au fost neglijente. Pe 02.09.2008, la solicitarea asistentei coordonatoare, o infirmieră a ridicat de la magazia spitalului un bidon cu o soluţie de culoare albastră neetichetat, fiind confundat cu cel de spirt medicinal. În salonul de prematuri, soluţia respectivă a fost pusă într-un recipient cu eticheta de alcool sanitar şi a fost utilizată pentru dezinfectarea locului de unde, mai apoi, li s-a prelevat copiilor
sânge de la nivelul capului, în vederea unor analize, conform protocolului în vigoare“, a declarat pentru Cotidianul, şefului secţiei de nou-născuţi, Adrian Toma.
Acesta spune că bebeluşii au fost unşi cu „o soluţie dezinfectantă, tot pentru piele, dar mai puternică şi neadecvată pentru copii“.
În noaptea de 03.09.2008, asistenta a sesizat medicul
de gardă că celor patru bebeluşi le-a apărut la nivelul capului pete roşii şi băşicuţe. Mama unuia dintre copilaşi a declarat pentru Realitatea TV că „în aceeaşi dimineaţă am văzut pete roşii pe capul copiilor, dar asistenta a zis că nu e nimic. Până seara, când starea copiilor s-a agravat. A venit doctoriţa de salon, m-a chemat înăuntru şi mi-a comunicat că nu mai e nici o problemă, doar că asistenta a încurcat sticla de detergent cu cea de spirt. Au venit şi trei medici. Nu mi s-a părut normal, nu veneau toţi deodată şi i-am auzit cum au spus că e imposibil să fie coincidenţă“.
Comisia de anchetă a spitalului a hotărât ca asistenta coordonatoare, infirmiera şi asistenta de salon să fie sancţionate cu 10% din salariul pe o perioadă de trei luni, pentru neglijenţă în serviciu şi nerespectarea protocolului de lucru. Totodată, urmează ca în decurs de două zile, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România să hotărască şi alte sancţiuni.