ermenii criza, costuri, staruri, promovare, distributie sunt principalele elemente care pun pe ganduri producatorii americani de film. Cat merita sa investeasca si cat mai au de investit in productiile aflate deja in fazele finale, dar mai ales ce rezultate financiare vor avea peliculele ce vor fi lansate anul acesta pe marile ecrane? Cum se va rezolva nemultumirea oamenilor de film (dupa ampla greva a scenaristilor de anul trecut, casele de productie din SUA se confrunta si cu pretentiile financiare
ale actorilor sau ale tehnicienilor) si cat de mult se pot baza pe publicul platitor de bilete de cinema sau pe cumparatorul de DVD-uri?
Un prim semnal in acest sens a fost dat de intreruperea ciclului "Cronicile din Narnia", care trebuia sa se bucure in final de o trilogie. Recent, compania
Disney a anuntat ca renunta la producerea celei de-a treia parti, "The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader", care era programata sa apara in 2010. Disney este nevoita sa intrerupa proiectul "din motive bugetare si logistice". Potrivit E! Online, productiei i se alocase un buget de pornire de 200 milioane dolari, insa nu s-a mai putut estima/garanta succesul la public.
Prima parte a seriei, "Cronicile din Narnia: Leul, Vrajitoarea si Dulapul
", lansata in 2005, a avut un pret
de productie estimat la 180 milioane dolari si a adus 65,5 milioane dolari numai in primul weekend de difuzare in cinematografele americane. Cea de-a doua parte, "Cronicile din Narnia: Printul Caspian" s-a lansat in 2008, dupa ce bugetul investit a fost estimat la 200 milioane dolari. Primul weekend de difuzare in cinematografe a adus un beneficiu sensibil mai scazut, de circa 55 milioane doari.
Reteta sigura
Pentru acest an a fost anuntata o serie impresionanta de blockbustere, fiecare ridicandu-se la costuri ametitoare. Presa americana a apreciat ca "recolta" anului abia incheiat a fost multumitoare. Este suficient sa pomenim succesul colosal al productiei "The Dark Knight", dar si al francizelor Bond, Indiana Jones ori The Mummy.
Studiourile americane au anuntat cateva dintre titlurile aflate in pregatire, titlurile sugerand o promisiune atragatoare pentru cinefilul fan al efectelor speciale. De asemenea, toate sunt anuntate ca blockbustere.
Pe primul loc intr-un top realizat de The Times troneaza, previzibil, productia "Harry Potter si Printul semipur", adaptarea celui de-al saselea volum din seria creata de prolifica J.K. Rowling. Desi cartea a dezvaluit deja secretele acestei parti, compania Warner Bros Pictures mizeaza pe efectele speciale care au atras publicul de fiecare data la cinema. Filmul este programat a fi lansat in SUA in luna iulie, insa pentru Romania data nu a fost stabilita.
Un alt film asteptat tot in iulie este "Public Enemies", pe un subiect destul de seducator pentru americani: anii ‘30 si trei gangsteri vanati de FBI. Unul dintre gangsteri e interpretat de Johnny Depp, iar investigatia este condusa de Christian Bale (un actor care va aparea in mai multe filme anul acesta) – o reteta aproape garantata. Noua poveste despre hotii si vardistii "Marii Depresii" americane ar putea ajunge la noi in august 2009.