Regulamentul repartitoarelor a stabilit un procent minim al cheltuielilor comune la incalzire de 20%. Nu exista insa nici o limita maxima. Altfel spus, cheltuielile facute de ieseni pentru a-si instala centrale termice au fost intr-o oarecare masura inutile. Presedintii de asociatii ii vor putea incarca la plata pe cei cu centrale ca sa reduca cheltuielile celor cu repartitoare.
Problema repartitoarelor a fost rezolvata de oficialitati prin punerea la plata a locatarilor care au montate centrale de apartament. Reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare si ai asociatiilor de proprietari au cazut de acord in privinta impunerii unei cote de minimum 20% pentru toti locatarii din factura pentru tot imobilul. Procentul ar reprezenta cheltuielile cu energia
termica consumata in spatiile comune. Practic, CET s-a spalat pe miini si a pasat problema la firmele de repartitoare si asociatiile de proprietari. Iesenii care si-au montat centrale termice de apartament sint revoltati de aceasta decizie. Sute de ieseni si-au exprimat ieri nemultumirea pe forumul site-ului www.ziaruldeiasi.ro. Culmea, reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca procentul de 20% impus in facturile celor care au centrale de apartament este unul acceptabil.
Opaina: "Procentul maxim ar trebui sa fie de 10%"
„Nu se poate asa ceva. Am crezut ca e 1 aprilie. Cum adica, dupa ce am renuntat la serviciile lor in sfirsit si am facut sacrificii financiare, acum mi se impune ca nu am cum scapa si ca trebuie sa platesc? Ati innebunit cu totii? Pai pun flexul si tai tevile CET care imi trec prin apartament si la revedere. E drept ca am platit pina acum un procent pentru incalzirea pe spatiile comune, dar a fost mult mai mic decit 20%. Ce e cu masura asta comunista?", s-a revoltat un proprietar de centrala termica pe forumul „Ziarului de Iasi".
Reactii similare au venit din partea mai multor ieseni care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire. „Eu am centrala si mi-am izolat tevile comune, acum de ce sa platesc? Pai, in cazul asta, desfac izolatia ca sa beneficiez de ceea ce platesc. Dar totusi eu nu vreau serviciile lor. De ce sa mi le bage fortat pe git?", a adaugat un alt iesean.
Conform regulamentului de furnizare, distributie, dar si de repartizare a costurilor cu energia termica ce urmeaza sa fie adoptat, toti locatarii ar trebui sa suporte 20% din factura emisa de CET pe intreg imobilul. Daca, in prezent, acest procent este de maximum 10%, prin noul regulament, cresterea ar fi practic de 100%.
Reprezentantii furnizorului de apa calda si caldura sustin ca ei nu au impus nici un procent pentru toti locatarii. „Noi nu am vrut sa impunem nici un procent. Este decizia asociatiilor de proprietari si a firmelor de repartitoare care au venit cu aceasta idee. Ei calculeaza si impart facturile si listele de intretinere", a declarat Constantin Ciofu, inginer-sef in cadrul CET Iasi.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca masura luata este un abuz, iar procentul este mult prea mare. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, a afirmat ca pentru stabilirea cheltuielilor cu spatiile comune ar trebui facute calcule de catre firmele de repartitoare.
„Facem echilibru social? Procentul este mare. Maxim, acesta ar trebui sa fie de 10%, si asta acolo unde nu sint tevile izolate. Firmele de repartitoare ar trebui sa calculeze caldura degajata in spatiile comune, iar aceasta sa fie repartizata catre locatari, nu sa se impuna un procent", a declarat Opaina.
Aproape jumatate din caldura s-ar pierde prin subsoluri
De partea cealalta insa, firmele de repartitoare sustin ca procentul aplicat in prezent de 10% nu acopera toate cheltuielile cu incalzirea spatiilor comune. Antoaneta Macovei, directorul Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Calcul (ANPSC), a explicat ca cele mai multe pierderi de caldura se produc in subsolul cladirilor. „In subsol, daca tevile nu sint izolate, consumul poate ajunge si la 40% din toata factura. Noi am facut masuratori in mai multe blocuri si teste de unde a reiesit ca apar pierderi de caldura si prin tevile izolate", a declarat Macovei.
Cu alte cuvinte, prin subsolurile blocurilor s-ar pierde aproape la fel de multa caldura cit este folosita pentru incalzirea tuturor apartamentelor din imobil. Cifra avansata de Macovei ar insemna ca practic toate subsolurile de blocuri din Iasi sint folosite de locatari drept saune sau piscine. Reprezentantii firmelor de repartitoare sint de parere ca procentul de 20% nu va acoperi in toate cazurile cheltuielile cu spatiile comune.
Macovei a afirmat ca tevile care trec prin casele oamenilor reprezinta proprietatea comuna a tuturor locatarilor si emana caldura. „A te separa dintr-un condominiu este imposbil. Aceste lucru se poate realiza numai in cazul in care te muti la casa. Din cite am inteles, acest procent de 20% va fi impus si de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice", a adaugat Macovei.
Sefii ANPSC sustin ca, in unele cazuri, tevile care trec in special prin bucatarie si bai emana caldura cit pentru un calorifer cu 4 sau 5 elementi. Acest lucru nu explica insa de ce se va aplica acelasi procent in cazul tuturor iesenilor, indiferent de tipul de teava care le trece prin casa sau de starea subsolurilor.
„Sint consumuri care nu se regasesc. Pot sa va spun ca, in alte tari din Europa, cheltuielile comune reprezinta intre 30 si 50% din factura. Va propun sa facem un test intr-un imobil unde nimeni sa nu-si dea drumul la caldura timp de o zi si sa vedeti ce consum este inregistrat", a declarat Macovei.
30 de zile pentru comentariile iesenilor pe site-urile Primariei si CET
In prezent, administratorii de asociatii hotarasc daca locatarii care au montate centrale de apartament platesc sau nu o cota din cheltuielile comune. In prezent, stabilirea procentului care este suportat de catre toti locatarii pentru cheltuielile comune cade in sarcina administratorilor de asociatii. In unele situatii, cei care au montate centrale de apartament nu sint pusi sa suporte aceste cheltuieli.
„Ultimele reglementari legale prevad ca toti locatarii dintr-un condominiu sa plateasca cheltuielile comune. Acest lucru se aplica si celor care au montate centrale de apartament, chiar daca si-au izolat tevile interioare", sustin reprezentantii ANPSC.
In urma cu doua zile, reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare si asociatiilor de proprietari au ajuns la o intelegere privind adoptarea unui regulament comun de functionare. In cursul saptaminii urmatoare, acestia se vor intilni din nou pentru a semna regulamentul. O
ficialii termocentralei au explicat ca documentul
va fi facut public si afisat pe site-urile www.primaria-iasi.ro si www.cet-iasi.ro, timp de 30 de zile, dupa care va fi supus aprobarii in cadrul unei sedinte de Consiliu Local. Dupa adoptarea noului regulament de catre CL, normele stabilite prin regulament vor deveni obligatorii.