vineri, 27 martie 2009

Dell şi HP se confruntă cu o criză a acumulatorilor pentru laptopuri

Dell a anunţat că industria de calculatoare personale se confruntă cu o criză a acumulatorilor pentru laptopuri, in parte din cauza unui incendiu recent ce a distrus sediul unui furnizor important, insă compania apelează la alţi furnizori pentru a limita majorarea preţurilor, scrie Reuters.
Dell, numărul doi mondial in producţia de calculatoare după Hewlett-Packard (HP), a anunţat că preţurile la acumulatori au crescut din cauza crizei provocată in parte de incendiul ce a avut loc la fabrica LG Chem din oraşul Ochang.
LG Chem este al doilea producător de acumulatori din Corea de Sud.
Incendiul a condus la o criză de acumulatori la nivel global ce ar putea afecta 40% din livrările pentru al doilea trimestru ale Asustek Computer, numărul doi in producţia de PC-uri din Taiwan, potrivit unui oficial al companiei.
LG Chem concurează in producţia de acumulatori cu Samsung SDI şi compania japoneză Sony.
Producătorul sud-corean estimează că fabrica de la Ochang va reincepe producţia in două sau trei luni.
Analistul firmei
Macquarie Securities, Daniel Chang, a precizat că oferta de acumulatori pentru laptopuri in primul trimestru a fost deja redusă, incendiul determinand producătoriii de PC-uri să achiziţioneze de la alţi producători, precum Sony şi Panasonic.
Vanzările de laptopuri au reprezentat 30% din venitul Dell in trimestrul precedent, in timp ce aplicaţiile şi produsele periferice au reprezentat 17%.

Ce poate face un anunt online

Un american a ramas fara aproape toate lucrurile din casa dupa un anunt fals pe Craigslist.

Americanul Robert Salisbury din Jacksonville, Oregon, a fost victima unei fraude mai putin obisnuite, generata de un simplu anunt pe popularul site de anunturi gratuite Craigslist.com.

Anuntul a aparut intr-o sambata, spunand ca Robert Salisbury era nevoit sa se mute de urgenta, datorita unor circumstante nedezvaluite si ca, de aceea, toate lucrurile sale erau disponibile gratuit pentru oricine le-ar fi vrut.

Salisbury nu a stiut de anunt
pana cand nu a fost sunat de o femeie care a vrut sa verifice daca acesta era autentic. Intorcandu-se acasa, americanul a observat un camion
in care a recunoscut cateva din lucrurile sale, printre care aparatul de tuns iarba si scarile de lucru. El i-a spus soferului ca acestea erau lucrurile sale si ca nu erau de dat, dar acesta a refuzat sa i le returneze, aratandu-i anuntul tiparit de pe site-ul Craigslist si afirmand ca in consecinta avea tot dreptul sa le ia, si a plecat mai departe.

Americanul a plecat in continuare spre casa, pe drum observand alte masini
carand lucruri de-ale sale. Odata ajuns acasa, Salisbury a gasit aproximativ 30 de oameni misunand prin curte, nefiind clar daca acestia intrasera si in casa. Proprietarul a incercat sa-i faca pe acestia sa paraseasca casa, dar a fost ignorat, vizitatorii fluturandu-i anuntul printat de pe internet ca pe o decizie legala. “Credeau cu sinceritate ca, deoarece aparuse pe internet, anuntul era si valid,” a afirmat acesta cu stupefactie.

Salisbury a fost nevoit sa cheme politia desi, pana in momentul in care aceasta a ajuns la fata locului, multi dintre vizitatori plecasera cu diverse alte obiecte, astfel incat Salisbury n-a mai putut decat sa ofere politiei informatiile despre numerele de inmatriculare ale masinilor acestora.

Interesant este ca dintre toti cei care au raspuns la anunt, o singura persoana s-a gandit sa contacteze proprietarul pentru a verifica autenticitatea acestuia. Femeia in cauza, Michelle Easley, venise la adresa lui Salisbury deoarece era interesata de calul descris in anunt ca unul abandonat si care putea fi luat de orice doritor. Easley a devenit suspicioasa cand a vazut calul, ce nu parea deloc a fi abandonat, si l-a sunat pe proprietar.

Frauda a fost posibila datorita faptului ca Craigslist are o politica de anonimitate a celor care posteaza anunturi pe site, care nu se afla la prima situatie de acest gen. Cazul este investigat de catre politie impreuna cu cei de la Craigslist pentru a afla cine se afla in spatele anuntului. Intre timp, Salisbury asteapta ca obiectele personale sa ii fie gasite, el afirmand ca va accepta lucrurile care ii vor fi returnate, fara intrebari suplimentare.

Penetrarea broadband in Romania a ajuns la 9,8%

Romania nu mai este chiar codasa Uniunii Europene in ceea ce priveste penetrarea conexiunilor fixe de tip broadband. Daca in iulie 2007 Romania era pe penultimul loc (inainte de Bulgaria), cu o rata de 6,6%, la sfarsitul anului aceasta a ajuns la 9,8%, conform ultimului raport publicat de Uniunea Europeana.Romania a depasit astfel Polonia, Slovacia si Grecia, Bulgaria ramanand pe ultimul loc, dar se afla inca departe de media Uniunii Europene, care este de 20%. La polul opus se situeaza Danemarca, Finlanda, Olanda si Suedia, cu rate intre 35,6% si 31,2%, care se afla si in topul mondial la acest capitol.Din aceasta piata, sectorul cel mai important ramane cel al telefoniei mobile, cu venituri anuale de 137 miliarde €. Penetrarea telefoniei mobile in UE a ajuns la sfarsitul lui 2007 la 112%, fata de 103% in urma cu un an. Penetrarea telefoniei mobile 3G a crescut pana la 20%, reprezentand 88 milioane de abonamente, iar serviciile de date mobile au inregistrat o crestere anuala de 40%. Telefonia fixa a scazut in acest timp cu 5%, odata cu migrarea utilizatorilor servicii servicii mobile sau bazate pe IP.

Bluetooth sings the Blues

Compania britanică CSR (numărul 1 mondial în producerea şi dezvoltarea de chipuri Bluetooth), vor să revoluţioneze device-urile (în speţă telefoanele) capabile de redare MP3. Până acum problema majoră la un astfel de "music phone" a fost durata de viaţă a bateriei. Ei bine, lucrurile se vor schimba în scurt timp.

Cei de la CSR au reuşit să creeze un chipset Bluetooth nou, care în acelaşi timp poate decoda muzică în format compresat (MP3 de exemplu), asemenea procesoarelor telefoanelor mobile, însă cu un consum de curent mult mai mic.

Chipul denumit Musicore 1, nu numai că prelungeşte timpul de ascultare la 100 de ore pe un telefon mobil obişnuit, dar costă doar 25% din preţul procesoarelor audio folosite astăzi, şi pe lângă asta, este şi mai mic cu 36 de mm2.

Mostre ale acestui chip integrat de doar 3.8 x 4.8 milimetri, sunt deja disponibile pentru producătorii interesaţi. Producţia în masă este programată să înceapă în luna septembrie a anului curent.

Aşteptăm cu nerăbdare integrarea acestui chipset în toate telefoanele mobile de acum înainte, lucru foarte probabil să se întâmple, atâta timp cât este mai ieftin, consumă mult mai "puţină baterie" (pentru că nu va mai folosi de loc procesorul telefonului mobil), şi este mai mic decât un procesor audio.

Dependenţa de internet este o boală psihică

Conform ultimului editorial din binecunoscuta publicaţie, American Journal of Psychiatry, dependenţa de internet ar trebui să fie recunoscută drept o boală psihică veritabilă. Jerald Block ( editor pentru AJP), spune că orice activitate exagerată şi nefondată legată de internet (gaming, pr0n, sau chiar "messenger") este un semn al unei dependenţe psihice.

Domnul Block, a dat drept exemplu zece cazuri de deces petrecute în câteva internet cafe-uri din Koreea de Sud. Statisticile despre internet sunt alarmante de fapt în toată regiunea Asiei. Tot în Koreea de Sud de exemplu, un adolescent petrece în medie cam 23 de ore pe săptămână în faţa calculatorului pentru gaming online (şi asta doar pentru gaming online...). Pe lângă acest fapt, mai mult de 210.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale datorită timpului prea mare petrecut în faţa calculatorului în anul 2006.

Jerald Block, prezintă patru dintre cele mai importante etape legate de dependenţa de internet. Pierderea noţiunii timpului, neglijarea orelor de somn sau de masă, sunt doar una dintre aceste patru faze. Agresivitate sau depresie atunci când PC-ul nu mai merge, combinată cu nevoia constantă de a îmbunătăţi configuraţia PC-ului (fără un alt scop, ci doar ca să fie cel mai...), şi în final, izolarea de societate şi plafonarea profesională sunt celelalte trei (şi cele mai periculoase) etape ale dependenţei.

Analize medicale pe spinarea cărbuneştenilor

Funcţionarii Primăriei din Târgu-Cărbuneşti au parte de toate privilegiile. În timp ce cărbuneştenii emigrează în ţări străine pentru a nu muri de foame în oraş, angajaţii administraţiei beneficiază chiar şi de control medical plătit din taxele şi impozitele localnicilor. Secretarul oraşului nu cunoaşte însă prea multe despre aceste analize acordate de stat iar primarul interimar dă vina pe Consiliul Local care a acordat această facilitate. Alţi primari de localităţi susţin însă că n-au auzit de aşa ceva iar faptul că statul plăteşte până şi pentru analizele medicale este aberant.

Salariaţii de la Primăria oraşului Târgu-Cărbuneşti se pot considera fericiţi pentru că nu scot din buzunar nici măcar 50 de lei pentru a-şi face analizele medicale. Conducerea administraţiei locale s-a gândit la sănătatea angajaţilor şi a alocat banii
necesari astfel încât aceştia să fie examinaţi medical. Cu alte cuvinte, mai bine de o sută de slujbaşi ai Primăriei din Târgu-Cărbuneşti s-au bucurat de control medical anual. Altfel spus, cei 48 de angajaţi de la „autoritatea executivă”, alte nouă persoane de la evidenţa populaţiei, 26 de poliţişti comunitari şi angajatele de la biblioteca orăşenească au primit cu toţii câte un consult medical gratuit în valoare de 50 de lei pentru fiecare persoană. În total, de la bugetul local au fost plătiţi mai bine de 5500 de lei pentru achitarea acestor controale medicale.
Secretarul nu ştie, nu cunoaşte

Cu toate că a dat girul legalităţii pe hotărârea prin care se alocau controalele medicale pentru salariaţi, secretarul Ovidiu Dogaru susţine că nu cunoaşte problema. „Aoleu, mă lovirăţi! Nu ştiu! Chiar nu ştiu ce să vă zic!(…) O să mă documentez. Îmi cer scuze că sunt în off-side; nu le pot şti nici eu pe toate”, declară secretarul Primăriei de la Târgu-Cărbuneşti.
Primarul se bâlbâie

La fel de „informat” în privinţa acestei situaţii este şi primarul interimar Iuliu Călina. „Acest control medical a fost prins în programul acela pentru toţi salariaţii primăriei. A fost un contract încheiat”, afirmă edilul şef. În plus
, Călina mai ştie că pentru realizarea acestor controale „a venit o caravană de medici”. Primarul nu cunoaşte însă care au fost criteriile ce au stat la baza alegerii „caravanei de medici” şi nici dacă a fost organizată o licitaţie în acest sens. Surprinzător este faptul că Iuliu Călina vorbeşte ca şi cum abia acum două luni ar fi aterizat la Primăria Târgu-Cărbuneşti cu toate că edilul s-a aflat la conducerea administraţiei locale încă din anul 2000.
Controlul medical - o enigmă pentru edili

Examenul medical de care beneficiază salariaţii Primăriei Târgu-Cărbuneşti este o surpriză şi o enigmă pentru alţi primari de localităţi. De exemplu, Ion Băluţă, primarul din Târgu-Logreşti, consideră că examenul medical este „un gest de civilizaţie” ce nu trebuie plătit de către primărie. În plus, afirmă că la Primăria Logreşti, angajaţii nu beneficiază de acest control gratuit dar mai spune că nu a auzit de aşa ceva. Nici edilul din Polovragi, Ştefan Făsuescu, nu achită controalele medicale ale salariaţilor deoarece, spune el, „le plătesc CAS-ul şi astfel au asistenţa medicală gratuită; asta ar însemna că plătesc de două ori”. În acelaşi timp, la Stoina, primarul Constantin Vlăduţu afirmă că nici funcţionarii săi nu au parte de aceste analize medicale şi că nu i se pare normal acest lucru.
Şi la Slivileşti, primul gospodar Sorin Bucurescu nu achită de la bugetul local controalele medicale. „Dacă cei de la Consiliul Local au dat astfel de hotărâre înseamnă că sunt anormali. Cum să le dea aşa ceva? Nu au destule sporuri?!”, opinează şeful administraţiei locale din Slivileşti.
Cu toate acestea, la Târgu-Cărbuneşti, un oraş unde administraţia locală se sufocă în timp ce oraşul este muribund, funcţionarii au parte de toate privilegiile, statul având grijă ca aceştia să fie la zi cu analizele medicale.

Trafic greu pe Gutin din cauza zapezii de pe carosabil si a lipsei utilajelor de interventie

Prefectul Maramuresului, Gyongyike Bondi, a discutat telefonic, miercuri seara, cu directorul sectorului Maramures al Companiei Nationale de Drumuri, Mircea Pop, caruia i-a cerut sa se actioneze cu prioritate pentru deszapezirea DN 18, in Pasul Gutin, unde s-au inregistrat mari probleme in trafic din cauza ninsorilor abundente. In zona, stratul de zapada pe acostament a fost de circa 90 de centimetri, miercuri – in jurul orei 20.00, iar pe carosabil acesta era de ”2-3 centimetri, poate chiar mai mult”, dupa cum a declarat dispecerul de serviciu de la Compania Nationala de Drumuri – sectorul Maramures.

Reprezentantul guvernului in teritoriu a fost alertat de prognoza meteo nefavorabila, care mentiona caderi importante de zapada in noaptea de miercuri spre joi. Dispecerul de serviciu a recunoscut ca, incepand de la ora 19.00, pe Gutin s-au inregistrat probleme mari in trafic si ca drumul s-a blocat in mod repetat din cauza masinilor ramase inzapezite. ”Se circula greu. Nu pot sa spun exact de cate ori a fost blocat drumul si pentru cat timp. Se blocheaza si pana ajung utilajele noastre de interventie nu se mai poate inainta”, a declarat dispecerul, care, la fel ca si seful sau, a mentionat ca nu sunt masini
pentru deszapezire si interventie din cauza expirarii contractelor de inchiriere.

Nu doar pe Gutin carosabilul a fost acoperit cu zapada. Miercuri seara s-a circulat in conditii de iarna si in Pasul Prislop, tot pe DN 18, unde s-au raportat circa 2-3 centimetri de zapada pe carosabil. La Huta, in zona Sighetului, s-a mentionat carosabil umed, dupa cum a mai precizat dispecerul de la Drumuri Nationale.

Bolnavii rabdă de foame în spital

Orezul şi cartofii sunt singurele ingrediente din hrana pregătită bolnavilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova. În timp ce pacienţii sunt astfel puşi la regim de slăbire forţată, conducerea spitalului le promite un trai mai bun după 1 aprilie.

Masa de prânz a devenit cel mai detestat moment al zilei din Spitalul de Urgenţă Craiova. Când se apropie ora 13.00, bolnavii încep să strâmbe din nas dezgustaţi şi să-şi găsească altceva de făcut. Nu de alta, dar s-au săturat de cele două tipuri de fiertură fără gust care le sunt servite zilnic. Una este pilaful, iar cealaltă - mâncarea de cartofi. „Mi se face rău numai când aud asistentele strigând pe hol «Hai la masă!». Ştiu că nu poate să fie altceva decât orez sau cartofi, pentru că de o săptămână numai asta mănânc“, spune Maria Giurcă.

Nici nu a terminat femeia de vorbit, că a şi apărut preţiosul transport. O ospătăriţă împingea cu zel căruciorul în care stăteau găleţile. Printre bucăţile de tifon aşezate neglijent peste recipiente se putea vedea totuşi „marfa“: supă de cartofi, tocăniţă de orez (tot cu cartofi) şi pilaf (doar cu orez).

La Severin e mâncare mai bună

După alte cinci minute, bolnavii sunt invitaţi, neprotocolar, în sala de mese. „Hai la masă!“, strigă o ospătăriţă din hol. O infirmieră merge din salon în salon şi îi mai invită pe bolnavi la masă. „Nu, mersi!“, zice un bărbat între două vârste din primul salon, băgându-şi capul sub pernă să nu mai audă. Altul mimează indiferenţa, ascunzându-şi privirea în dosul unui ziar.

Până la urmă se adună cu greu vreo patru persoane. Intră abia târându-şi picioarele în sala de mese. Aruncă o privire hulpavă în farfurii, dar, dezamăgire. Aceeaşi mâncare de ieri, dar sub altă formă. Se aşază la masă şi mănâncă în tăcere. „Nici acasă nu mâncam în fiecare zi grătar, dar aici parcă e prea de tot. Doar orez şi cartofi, nu primim altceva. Şi nu au nici un gust. Pilaful este făcut doar cu orez şi apă, nici măcar sare nu are în el, iar cartofii sunt fierţi în apă fără sare, în care se adăugă puţină pastă de roşii pentru culoare. E sub orice critică“, spune Olivia Fota, din Strehaia. Femeia bolnavă mai bombăne despre Spitalul din Severin, ceva despre mâncare mai bună şi asistente mai amabile şi se apucă de mâncat. N-are încotro. Strehaia este prea departe ca să primească mâncare de acasă.

Pentru regim, fiertură din morcovi raşi

Mai norocoasă, altă bolnavă din salonul vecin, chiar dacă vine de la Turnu Severin, nu este nevoită să mânânce mâncare gătită în spital. O dată la două zile este vizitată de rude care îi aduc un pachet consistent de mâncare. „Din orez şi cartofi nu ne scot. Iar eu sunt operată şi trebuie să mănânc bine. Aşa că primesc mâncare de acasă şi o ţin în frigider. Când vine ora mesei îmi iau de acolo“, povesteşte Georgeta Bobia. Şi Georgeta este de părere că în Spitalul din Severin erau alte condiţii: „Aici nu este proastă doar mâncarea. Mai stăm şi câte doi în pat. Iar pernele de la Spitalul din Severin aveau burduf din burete, aici sunt umplute cu nişte zdrenţe“.

După ce bolnavii s-au aşezat la masă, căruţul cu mâncare se pune în mişcare şi pentru bolnavii imobilizaţi la pat. Ospătăriţele ne explică însă că bolnavii primesc diferenţiat mâncare, în funcţie de regim. Bolnavii care nu au restricţii la mâncare sunt serviţi cu ciorbă de cartofi şi tocăniţă de orez. În timp ce bolnavii care ţin regim, fiind diabetici, mânâncă o supă mai puţin consistentă (probabil ca să nu le facă rău „concentraţia“ de vitamine
), iar la felul doi, orez. Astăzi au fost totuşi norocoşi, săptămâna trecută au primit o fiertură din morcovi raşi.

Dacă şi după a treia strigare au ratat
prânzul, bolnavii au mai avut o şansă de a gusta din „bunătăţile“ culinare pregătite. La masa de seară li s-a servit tot pilaf.

Păcăleală de 1 aprilie?

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova recunoaşte că mâncarea este sub orice critică, dar spune că bolnavii nu vor mai trebui mult timp să rabde de foame la spital. După 1 aprile, dată la care se crede că va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, se va încerca dublarea fondurilor (la 200.000 de lei pe lună) pentru hrana bolnavilor.

Scandalul 20%

Regulamentul repartitoarelor a stabilit un procent minim al cheltuielilor comune la incalzire de 20%. Nu exista insa nici o limita maxima. Altfel spus, cheltuielile facute de ieseni pentru a-si instala centrale termice au fost intr-o oarecare masura inutile. Presedintii de asociatii ii vor putea incarca la plata pe cei cu centrale ca sa reduca cheltuielile celor cu repartitoare.

Problema repartitoarelor a fost rezolvata de oficialitati prin punerea la plata a locatarilor care au montate centrale de apartament. Reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare si ai asociatiilor de proprietari au cazut de acord in privinta impunerii unei cote de minimum 20% pentru toti locatarii din factura pentru tot imobilul. Procentul ar reprezenta cheltuielile cu energia
termica consumata in spatiile comune. Practic, CET s-a spalat pe miini si a pasat problema la firmele de repartitoare si asociatiile de proprietari. Iesenii care si-au montat centrale termice de apartament sint revoltati de aceasta decizie. Sute de ieseni si-au exprimat ieri nemultumirea pe forumul site-ului www.ziaruldeiasi.ro. Culmea, reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca procentul de 20% impus in facturile celor care au centrale de apartament este unul acceptabil.

Opaina: "Procentul maxim ar trebui sa fie de 10%"

„Nu se poate asa ceva. Am crezut ca e 1 aprilie. Cum adica, dupa ce am renuntat la serviciile lor in sfirsit si am facut sacrificii financiare, acum mi se impune ca nu am cum scapa si ca trebuie sa platesc? Ati innebunit cu totii? Pai pun flexul si tai tevile CET care imi trec prin apartament si la revedere. E drept ca am platit pina acum un procent pentru incalzirea pe spatiile comune, dar a fost mult mai mic decit 20%. Ce e cu masura asta comunista?", s-a revoltat un proprietar de centrala termica pe forumul „Ziarului de Iasi".

Reactii similare au venit din partea mai multor ieseni care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire. „Eu am centrala si mi-am izolat tevile comune, acum de ce sa platesc? Pai, in cazul asta, desfac izolatia ca sa beneficiez de ceea ce platesc. Dar totusi eu nu vreau serviciile lor. De ce sa mi le bage fortat pe git?", a adaugat un alt iesean.

Conform regulamentului de furnizare, distributie, dar si de repartizare a costurilor cu energia termica ce urmeaza sa fie adoptat, toti locatarii ar trebui sa suporte 20% din factura emisa de CET pe intreg imobilul. Daca, in prezent, acest procent este de maximum 10%, prin noul regulament, cresterea ar fi practic de 100%.

Reprezentantii furnizorului de apa calda si caldura sustin ca ei nu au impus nici un procent pentru toti locatarii. „Noi nu am vrut sa impunem nici un procent. Este decizia asociatiilor de proprietari si a firmelor de repartitoare care au venit cu aceasta idee. Ei calculeaza si impart facturile si listele de intretinere", a declarat Constantin Ciofu, inginer-sef in cadrul CET Iasi.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca masura luata este un abuz, iar procentul este mult prea mare. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, a afirmat ca pentru stabilirea cheltuielilor cu spatiile comune ar trebui facute calcule de catre firmele de repartitoare.

„Facem echilibru social? Procentul este mare. Maxim, acesta ar trebui sa fie de 10%, si asta acolo unde nu sint tevile izolate. Firmele de repartitoare ar trebui sa calculeze caldura degajata in spatiile comune, iar aceasta sa fie repartizata catre locatari, nu sa se impuna un procent", a declarat Opaina.

Aproape jumatate din caldura s-ar pierde prin subsoluri

De partea cealalta insa, firmele de repartitoare sustin ca procentul aplicat in prezent de 10% nu acopera toate cheltuielile cu incalzirea spatiilor comune. Antoaneta Macovei, directorul Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Calcul (ANPSC), a explicat ca cele mai multe pierderi de caldura se produc in subsolul cladirilor. „In subsol, daca tevile nu sint izolate, consumul poate ajunge si la 40% din toata factura. Noi am facut masuratori in mai multe blocuri si teste de unde a reiesit ca apar pierderi de caldura si prin tevile izolate", a declarat Macovei.

Cu alte cuvinte, prin subsolurile blocurilor s-ar pierde aproape la fel de multa caldura cit este folosita pentru incalzirea tuturor apartamentelor din imobil. Cifra avansata de Macovei ar insemna ca practic toate subsolurile de blocuri din Iasi sint folosite de locatari drept saune sau piscine. Reprezentantii firmelor de repartitoare sint de parere ca procentul de 20% nu va acoperi in toate cazurile cheltuielile cu spatiile comune.

Macovei a afirmat ca tevile care trec prin casele oamenilor reprezinta proprietatea comuna a tuturor locatarilor si emana caldura. „A te separa dintr-un condominiu este imposbil. Aceste lucru se poate realiza numai in cazul in care te muti la casa. Din cite am inteles, acest procent de 20% va fi impus si de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice", a adaugat Macovei.

Sefii ANPSC sustin ca, in unele cazuri, tevile care trec in special prin bucatarie si bai emana caldura cit pentru un calorifer cu 4 sau 5 elementi. Acest lucru nu explica insa de ce se va aplica acelasi procent in cazul tuturor iesenilor, indiferent de tipul de teava care le trece prin casa sau de starea subsolurilor.

„Sint consumuri care nu se regasesc. Pot sa va spun ca, in alte tari din Europa, cheltuielile comune reprezinta intre 30 si 50% din factura. Va propun sa facem un test intr-un imobil unde nimeni sa nu-si dea drumul la caldura timp de o zi si sa vedeti ce consum este inregistrat", a declarat Macovei.

30 de zile pentru comentariile iesenilor pe site-urile Primariei si CET

In prezent, administratorii de asociatii hotarasc daca locatarii care au montate centrale de apartament platesc sau nu o cota din cheltuielile comune. In prezent, stabilirea procentului care este suportat de catre toti locatarii pentru cheltuielile comune cade in sarcina administratorilor de asociatii. In unele situatii, cei care au montate centrale de apartament nu sint pusi sa suporte aceste cheltuieli.

„Ultimele reglementari legale prevad ca toti locatarii dintr-un condominiu sa plateasca cheltuielile comune. Acest lucru se aplica si celor care au montate centrale de apartament, chiar daca si-au izolat tevile interioare", sustin reprezentantii ANPSC.

In urma cu doua zile, reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare si asociatiilor de proprietari au ajuns la o intelegere privind adoptarea unui regulament comun de functionare. In cursul saptaminii urmatoare, acestia se vor intilni din nou pentru a semna regulamentul. O

ficialii termocentralei au explicat ca documentul
va fi facut public si afisat pe site-urile www.primaria-iasi.ro si www.cet-iasi.ro, timp de 30 de zile, dupa care va fi supus aprobarii in cadrul unei sedinte de Consiliu Local. Dupa adoptarea noului regulament de catre CL, normele stabilite prin regulament vor deveni obligatorii.

Profesoară din Galaţi plimbată între spitale până la moarte

Eugenia Gheorghiu a murit după ce personalul medical de la Spitalul Judeţean Galaţi i-a acordat ajutor cu întârziere.

Într-un spital de urgenţă, viaţa pacienţilor se măsoară în minute. Câteva asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi par să nu fi înţeles asta, din moment ce au refuzat să anunţe un caz de urgenţă singurului neurolog care era de gardă, în weekend, în Secţia de neurologie.

Sorin Ţiţei, un bărbat din Galaţi, povesteşte cum a ajuns cu soţia lui, Eugenia, în stare foarte gravă la Institutul de Boli
Cerebrovasculare din Bucureşti, după ce asistentele şi medicii de la Spitalul Judeţean Galaţi le-au întârziat internarea şi analizele care ar fi trebuit făcute urgent. Femeia suferise un accident cerebral, şoferul Salvării care-i aducea în Capitală a greşit drumul, iar pentru Eugenia nu s-a mai putut face nimic. Moartea prematură a femeii la doar 53 de ani a salvat însă alte cinci vieţi.

Diagnostic pus târziu

Problemele Eugeniei au început în vara anului trecut, când i se spărseseră nişte vase de sânge la ochiul drept. Cei doi soţi nu aveau nici cea mai vagă bănuială despre cheagul de sânge de la creier, care provocase aceste probleme.

„Am mers cu soţia mea la mai mulţi oftalmologi din Galaţi şi din Bucureşti. Cum era profesoară, medicii au pus vasele de sânge sparte pe seama sfârşitului de an şcolar şi i-au recomandat ochelari de distanţă şi de aproape“, povesteşte acum Sorin Ţiţei. În cele din urmă, un oftalmolog le-a sugerat să consulte medicul
neurolog şi să facă un examen RMN. Diagnosticul a fost unul dur: Eugenia avea un cavernom.

„Un vas de sânge situat între creierul mare şi creierul mic se îngroşase şi îi provoca problemele cu ochii“, explică bărbatul. După ce i-au prescris un tratament
prin perfuzii, medicii de la Institutul de Boli Cerebrovasculare i-au spus Eugeniei că poate să plece liniştită în concediu şi că nu o pot opera, deoarece cheagul nu prezintă niciun pericol. „Când ne-am întors din vacanţă, soţiei mele i s-a făcut rău. Era într-o duminică şi ne aşezaserăm la masă. Dintr-odată i-a amorţit braţul drept, moment în care am hotărât să sunăm medicul curant de la Bucureşti“, îşi aminteşte Sorin.

După simptomele descrise la telefon, medicul de la Bucureşti şi-a dat seama că era vorba despre un atac vascular cerebral şi i-a trimis la Secţia de neurologie a Spitalului de Urgenţă Galaţi. „Am mers direct la Secţia de neurologie, dar acolo asistentele au refuzat să anunţe neurologul de gardă şi ne-au trimis la Primiri Urgenţe, pentru că aşa era protocolul“, se revoltă bărbatul.

Neurologul a întârziat, iar Salvarea a rătăcit drumul

Până la sosirea neurologului, Eugeniei i s-au făcut câteva teste prin care i s-au verificat reflexele. Acestea nu au ajutat însă cu nimic, iar până la sosirea specialistului au mai trecut o oră şi 45 de minute. Timpul scurs i-a fost fatal. „În cele din urmă au internat- o şi m-au trimis să cumpăr perfuzoare, deoarece spitalul nu avea. Când m-am întors, mi-am găsit soţia pe targă. O duceau la reanimare“, îşi aminteşte cu tristeţe Sorin.

La un moment dat, a intrat în stare de semiconştienţă, moment în care soţul său a decis să o transfere la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, singurul loc în care Eugenia putea fi operată. „Salvarea a rătăcit drumul şi am ajuns foarte târziu la spital“, mai spune bărbatul. Nici aici nu a fost mai bine, deoarece medicii au refuzat să îi facă tomografia până nu se stabiliza.

„Au pus-o pe ventilaţie şi abia a doua zi au hotărât aspiraţia cheagului. Era însă prea târziu: sângele invadase tot trunchiul cerebral“, se revoltă Sorin Ţiţei. Eugenia a murit în iulie, anul trecut. Rudele ei au fost de acord să-i doneze ficatul, rinichii, corneea şi pielea, ceea ce a salvat vieţile altor bolnavi.

EXPLICAŢII

„Boala ei ne depăşea competenţele“

Directorul spitalului din Galaţi, medicul Marian Crăciun, unde Eugenia a ajuns în stare gravă, afirmă că diagnosticul pacientei era unul foarte grav. „Noi am fost o staţie intermediară, iar afecţiunea dânsei depăşea cu mult competenţele spitalului nostru“. Referitor la faptul că asistentele au întârziat internarea pacientei, managerul ne-a trimis un fax prin care a explicat că: „Această etapă nu era de competenţa lor, pacienţii trebuie evaluaţi şi clasificaţi la sosire în Unitatea de Primiri Urgenţe“.

Profesorul Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare din Bucureş ti, cunoaşte acest caz, dar spune că nu se mai putea face nimic pentru pacientă, deoarece aceasta a ajuns la Bucureşti în stare foarte gravă.

„Evoluţia cavernomului poate să fie spontană şi periculoasă. Sunt tumori care se operează şi altele care nu se operează, dacă sunt în zone vitale, cum este trunchiul cerebral. În cazul acestei paciente s-a considerat, iniţial, că era mai oportun tratamentul decât operaţia“, afirmă Constantin Popa. Colegiul Medicilor a considerat că nici un medic nu este vinovat de moartea Eugeniei.

Ruxandra Dragomir, oficial in cursa pentru sefia FRT

Conducerea Federatiei Romane de Tenis, for ramas fara presedinte dupa demisia lui Ilie Nastase de la mijlocul lunii februarie, a hotarat ca Adunarea Generala Extraordinara pentru alegerea noului sef al FRT sa aiba loc pe 16 mai.

Comitetul Director al Federatiei Romane de Tenis a decis convocarea Adunarii Generale Extraordinare de alegeri pentru data de 16 mai, cand va fi desemnat noul ocupant al functiei de presedinte al forului, post ramas vacant dupa demisia fostului tenisman Ilie Nastase.
"Odata hotarata ziua de 16mai ca data a alegerilor, de-acum inainte ii asteptam pe cei care doresc sa ocupe functia de presedinte sa-si depuna candidatura respectand conditiile prevazute in statut", a declarat vicepresedintele FRT, Alexe Bardan, unul dintre membrii Comitetului Director. Dupa demisia lui Ilie Nastase, singura care a anuntat ca intentioneaza sa intre in lupta pentru sefia FRT a fost Ruxandra Dragomir, fosta jucatoare de tenis depunandu-si ieri oficial candidatura. "Pana acum nu mi-am putut depune oficial candidatura pentru ca nu fusese stabilita data alegerilor.

Am pornit pe acest drum deoarece imi doresc sa fac unele schimbari in bine la forul nostru si consider ca voi avea forta sa duc la bun sfarsit acest lucru. Suntem deficitari la capitolul mentalitate si strategii, dar amanunte in acest sens voi da in campania
electorala. Deocamdata pot spune ca trebuie imbunatatita comunicarea intre federatie, cluburi si jucatori. De asemenea, nu-mi fac griji in privinta sponsorilor. Nici nu se pune problema sa plece cei existenti, cum s-a afirmat in mai multe randuri pe la colturi, si cred ca nu voi avea nici un fel de dificultati in atragerea unor parteneri noi", a declarat ieri Ruxandra Dragomir, care este sustinuta in demersul sau atat de Ilie Nastase, presedintele demisionar, cat si de Dinu Pescariu. Sa amintim ca Ilie Nastase a plecat din fruntea forului national de tenis motivand ca nu mai doreste ca numele sau sa fie asociat cu scandalurile de la federatie si ca o decizie judecatoreasca l-a impiedicat sa realizeze proiectul Academiei de Tenis.

“Dacă nu faceţi ca Deaconu sunteţi excluşi”

Mircea Sandu, însoţit de Ionuţ Lupescu şi de preşedintele CCA, Gheorghe Constantin, a participat, miercuri, la o şedinţă de analiză arbitrilor şi asistenţilor după primele etape ale returului. Pentru că tocmai urma să se discute la Comisia de Disciplină preşedintele FRf nu a scăpat ocazia să discute cu arbitrii despre viitorul lor în fotbalul românesc. "Avem acest incident total neplăcut de la meciul Rapid-Steaua. Am văzut acelaşi lucru şi la Galaţi, şi la Craiova. Aveţi regulamentul foarte clar. Ca să putem să facem educaţie mergem la limita maximă. Nu avem ce face. Trebuie să-i convingem pe suporterii ăştia că nu vin acolo să arunce cu obiecte. Mai susţin, mai înjură, dar nu pot accepta aruncarea cu obiecte care să pericliteze integritatea jucătorilor sau a altor oficiali. Şi din acest punct de vedere măsura regulamentară pe care a luat-o Sandu Deaconu deschide noi orizonturi pentru fotbalul românesc. Cine nu va aplica aceeaşi regulă, care există, va fi exclus din arbitraj. Credeţi-mă. Aveţi litera regulamentului. Dacă e cineva lovit în teren aşa ar trebui să se procedeze. Cu orice risc. Din acest punct de vedere noi vă sprijinim. Pentru că este o aplicare a regulamentului. O fi el spiritul jocului să terminăm jocul sau să jucăm pe teren, nu sunt adeptul meciurilor câştigate la masa verde, dar în niciun caz nu pot să accept ca cineva să fie rănit şi noi să ne vedem de treabă", le-a spus Sandu arbitrilor, supărat că aceştia nu aplică uniform legile jocului şi că nu aleargă suficient pe teren.

Pentru Steaua şi Rapid, amânări la infinit

Judecarea meciului de fotbal Rapid - Steaua, întrerupt pentru că arbitrul a fost lovit în cap cu o brichetă, a fost amânată pentru mâine, ora 12.00. „Vinovaţi“ sunt avocaţii clubului Rapid, care au ridicat câteva obiecţii.

Judecata meciului Rapid - Steaua (întrerupt săptămâna trecută în minutul 72, la scorul de 1-0 pentru gazde, pentru că arbitrul a fost lovit în cap cu o brichetă) tinde să se transforme într-o telenovelă. Comisia de Disciplină a FRF a amânat aseară verdictul pentru a doua oară, după ce prima „reportare“ se produsese în urmă cu câteva zile, pe motiv că părţile trebuie să-şi pregătească pledoaria şi dovezile. Rapid, care e în mare pericol să piardă meciul la masa verde cu scorul de 3-0, face tot posibilul să amâne procesul.

Avocatul Gheorghe Florea, care l-a însoţit pe conducătorul rapidist George Copos, a invocat două vicii de procedură, obţinând un nou termen: mâine, la ora 12.00. „Procesul îşi urmează cursul, dar s-au ridicat două excepţii de către Rapid şi am stabilit următoarea şedinţă pentru vineri (n.r. - mâine)“, a explicat Daniel Cernat, preşedintele Comisiei de Disciplină a FRF.

Surse din interiorul comisiei ne-au dezvăluit însă că Rapid pregăteşte pentru mâine o nouă obiecţie, care ar echivala cu o altă amânare! Mai mult decât atât, se pare că presiunile exercitate asupra membrilor Comisiei de Disciplină i-au copleşit pe aceştia, forul încercând să scape de „castana fierbinte“ prin pasarea la Comisia de Apel!

„Cerem despăgubiri de 20 de milioane!“

George Copos a venit ieri la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal alături de Gheorghe Florea, avocatul clubului. Acesta din urmă a făcut o declaraţie surprinzătoare, prin care a încercat să pună presiune pe membrii comisiei, ameninţând că va cere daune considerabile: „În cazul în care vom sesiza abuzuri, vom da în judecată Comisia de Disciplină, cerând despăgubiri de 20 de milioane de euro, adică banii
din Liga Campionilor şi primele jucătorilor“. Demersurile conducerii au fost susţinute şi de suporteri, în jurul orei 15.00, câţiva fani ai echipei Rapid protestând în faţa Ligii Profesioniste de Fotbal. Aceştia au afişat două bannere prin care cereau un verdict favorabil clubului din Grant: „Nu suntem singurii cu precedent, deci judecaţi-ne corect“ şi „Daţi-ne fotbalul înapoi“. Jandarmii i-au îndepărtat pe protestatari, invocând faptul că nu au autorizaţie pentru afişarea bannerelor în public.

Deşi toate privirile s-au îndreptat ieri către sediul LPF, de unde se aştepta o decizie în privinţa incidentelor de la derby-ul Rapid - Steaua, Comisia de Disciplină a făcut tot posibilul să amâne verdictul, „cazul bricheta“ fiind trecut ultimul pe ordinea de zi! După judecarea celorlalte 18 cazuri minore, s-a trecut şi la cel mai important subiect al zilei, care s-a încheiat, oricum, în foarte scurt timp.

Gigi Becali: „Rapidiştii au dreptatea lor“

Gigi Becali, finanţatorul Stelei, a declarat la plecare că ar fi procedat la fel ca şi oficialii Rapidului, dacă Steaua s-ar fi aflat într-o asemenea situaţie: „Cei de la Rapid au dreptatea lor, e normal să fie nemulţumiţi, dar nu pot face nimic. Ei vin cu argumente slabe. Zic că în Spania şi Germania s-au rejucat nişte meciuri întrerupte. Acolo s-a întâmplat aşa pentru că regulamentele interne permiteau. La noi nu se poate rejuca meciul“. Gigi Becali a menţionat că jucătorii nu i-au cerut primele de victorie pentru meciul cu Rapid şi a salutat gestul preşedintelui Traian Băsescu de a-l decora pe arbitrul Alexandru Deaconu: „Aş propune ca Deaconu să devină un simbol al neagresiunii“.

Naşu’ bagă spaima-n arbitri

Mircea Sandu, preşedintele FRF, Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, şi Gheorghe Constantin, preşedintele CCA, au participat ieri la şedinţa de analiză a activităţii arbitrilor şi asistenţilor din primele etape ale returului.

Sandu s-a adresat pe un ton imperativ arbitrilor, cerându-le să procedeze la fel ca Alexandru Deaconu în cazul în care obiectele aruncate din tribună lovesc pe cineva din teren. „Avem acest incident total neplăcut de la meciul Rapid - Steaua. Am văzut acelaşi lucru şi la Galaţi, şi la Craiova. Dacă e cineva lovit în teren, trebuie să oprească meciul. Cine nu va aplica această regulă, va fi exclus din arbitraj. Credeţi-mă! Aveţi litera regulamentului“, li s-a adresat Mircea Sandu arbitrilor.

Taher face ordine in Giulesti

Omul de afaceri iordanian, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni al FC Rapid, a anuntat marti seara, la Realitatea TV, noua structura de conducere a gruparii din Grant, Constantin Toma - presedinte si Alexandru Bunea - vicepresedinte, si a lasat sa se inteleaga ca Laszlo Boloni, tehnicianul lui Al-Jazeera (Emiratele Arabe Unite) poate veni ca antrenor din sezonul urmator.
Taher controleaza, dupa cum a explicat, 58,8 la suta din actiunile SC FC Rapid SA, dar tranzactia cu Copos s-a facut prin mai multe societati. "Este vorba de 58,8 la suta. Dar sunt mai multe societati: si Griro, si Taher, si Toma, si altele. Initial s-a discutat de 80 la suta pentru ca George Copos vroia sa iasa din fotbal. Dar eu i-am zis ca fara el nu vin la Rapid", a afirmat Taher, care a adaugat ca s-a facut un audit preliminar si ca datoriile clubului se vor cunoaste dupa efectuarea unui audit complet. Taher a dezmintit faptul ca in spatele sau este Gigi Becali si i-a asigurat pe fanii giulesteni ca in ciuda prieteniei cu finantatorul din Ghencea si cu Nicolae Badea, presedintele CA al lui FC Dinamo, va face totul pentru a-i vedea suparati pe acestia dupa meciurile echipelor lor cu Rapid.
Taher a precizat ca presedinte al CA va fi numit Constantin Toma, iar vicepresedinte in domeniul financiar
Alexandru Bunea. Noua echipa manageriala urmeaza sa inceapa negocierile cu Ministerul Transporturilor pentru concesionarea stadionului din Giulesti.
Prezent in emisiune, Toma a recunoscut ca are o relatie de afaceri cu Nicolae Badea si a precizat ca nu a fost mai mult de doua ori pe an pe stadionul lui Dinamo. "Eu respect galeria Rapidului si vin cu mare placere la Rapid. Am ales Rapidul pentru ca imi place sa obtin un succes. In tribuna la Dinamo nu stiu daca am fost vazut de mai mult de doua ori pe an, la fel ca si la Rapid", a spus Toma.
Copos e de acord cu Bölöni
Taher a mai spus ca la vara va aduce un antrenor mare la Rapid, fara a preciza numele acestuia. "Lui Marian Rada ii dam sansa sa ramana. Din vara, vedem. Eu nu am vorbit personal cu Bölöni, ci doar cu R. Lucescu", a spus Taher. In schimb, Copos este mult mai transant. "Am vorbit si astazi (n.r. - ieri) cu Bölöni. Sunt sanse sa vina din vara. Din discutiile cu el e tentat sa antreneze Rapidul. E un antrenor foarte bun pe care noi am vrut sa-l aducem si in vara trecuta, dar avea o oferta buna din Emirate si nu am putut sa urcam pana la acea suma. Dar, sigur, din vara Bölöni este o solutie pentru Rapid", a spus Copos.

Ce seară de vis! România a zdrobit Rusia cu 3-0! Să vină EURO 2008!

România a întrecut miercuri seară absolut toate aşteptările, reuşind să îi spulbere pe ruşi cu scorul de 3-0, la capătul unui meci în care elevii lui Victor Piţurcă au dat totul în ofensivă, dar au stat bine şi în apărare. Selecţionerul nostru a trimis în teren toţi jucătorii trecuţi pe foaia de joc, surprizele victoriei fiind create de cei intraţi la pauză: Marius şi Daniel Niculae. Marica a reuşit un gol extraordinar după o perioadă mai grea la echipa de club, iar jucătorii aduşi pe post înlocuitori ai titularilor de drept s-au descurcat exemplar.

„Tricolorii” au început bine meciul, Mutu obţinând şi executând o lovitură liberă care putea schimba tabela, dar o deviere a făcut ca balonul să treacă puţin pe lângă poartă. „Decarul” României a continuat să preseze în atac, fiind ajutat de Chivu şi Florentin Petre, însă acţiunile noastre nu au avut niciun rezultat, oaspeţii apărându-se şi folosindu-se de faulturi pentru a stopa orice pericol. Portarul Popa a fost „deranjat” abia după un sfert de oră, când a intervenit bine la o centrare trimisă de ruşi, atacurile oaspeţilor fiind totuşi foarte slabe.

Băieţii noştri au continuat să preseze în atac, graţie faptului că ruşii nu au reuşit să construiască nimic, dar Mutu şi „piticul” Petre nu au reuşit să facă mare lucru în faţa celor nouă adversari aşezaţi pe două linii. Chiar dacă ruşii au început la un moment dat să fie mai ofensivi, contraatacurile noastre l-au adus pe Florentin Petre în poziţia de a marca în minutul 32, însă, cu toate că Akinfeev a intervenit dur la mijlocaşul nostru, abritrul nu a acordat penalty. După un joc oarecum haotic, fără prea mare frumuseţe, Ciprian Marica a dat lovitura în ultimul minut al primei părţi, reuşind un şut superb de la 17 metri, care s-a dus direct în colţ, imposibil de parat.

Ceea ce a urmat după ieşirea de la cabine a fost un adevărat spectacol pentru spectatori, băieţii noştri fiind mai decişi decât niciodată să arate de ce sunt în stare, mai ales că adversarul nu a pus probleme reale. Chiar dacă ruşii au încercat câteva acţiuni periculoase în debutul părţii secunde, cum ar fi şutul lui Jirkov, „tricolorii” au scăpat cu faţa curată şi au presat în ofensivă. Atac după atac, România s-a apropiat din ce în ce mai mult de poarta adversă, iar tactica lui Piţurcă a dat roade în minutul 60. Profitând de luftul lui Florentin Petre, care a aşezat perfect în acest fel o minge la marginea careului, Daniel Niculae a mărit scorul la 2-0, cu un şut puternic şi plasat.

Peste un sfert de oră a venit rândul altui jucător intrat la pauză să bucure tribunele din Ghencea, Marius Niculae înfigând cuţitul în rana ruşilor cu un „cap” de senzaţie, după ce mingea a fost centrată perfect de Bănel Nicoliţă. Ruşii au cedat total pe finalul partidei şi s-au „baricadat” în apărare, iar scorul final a rămas 3-0.

Acesta a fost probabil cel mai util test înainte de EURO 2008, rezultatul dându-le cu siguranţă aripi elevilor lui Victor Piţurcă. Sperăm ca victoria noastră să fie de bun augur, iar „isprava” să fie repetată cât mai des la turneul final din vară.

Au evoluat echipele:

ROMÂNIA: M. Popa (Stanca ‘89) – Contra (Ogăraru ‘70), Tamaş (Ovidiu Petre ‘35), D. Goian, Raţ (Sepsi ‘84) - Rădoi, Chivu - Fl. Petre (Bănel Nicoliţă ‘62), Cociş (Aliuţă ‘84), Mutu (Dică ‘45) – Marica (Marius Niculae ‘45). Selecţioner: Victor Piţurcă

RUSIA: Akinfeev - Aniukov, A. Berezuţki (cpt.), Ignaşevici, V. Berezuţki – Bilialetdinov (Dmitri Sîciov ‘64), Bîstrov, Şirokov, Semşov, Jirkov – Adamov (Pavliucenko ‘60). Selecţioner: Guus Hiddink

„Zilele in care fetitele doreau sa devina Nadia au apus“

Desi spune ca gimnastica feminina romaneasca este in criza, antrenorul Nicolae Forminte este convins ca se va intoarce cu medalii de la Beijing.

Steliana Nistor, una dintre pu]inele certitudini. Sursa: Reuters
Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a reprezentat principala furnizoare de medalii la ultimele editii ale Jocurilor Olimpice. Cu patru luni inainte de Beijing insa, previziunile nu sint foarte optimiste. „Gimnastica feminina romaneasca este in criza. Nu mai avem in echipa sportive de top, nu exista cadru medical adecvat, iar plaja de selectie este redusa. Zilele in care fetitele doreau sa devina Nadia Comaneci au apus“, a declarat, pentru agentia Reuters, antrenorul lotului feminin de gimnastica, Nicolae Forminte.

Dupa Olimpiada de la Atena, in 2004, Catalina Ponor&Co. se intorceau acasa cu 6 medalii, un record pentru echipa care din 1976 a urcat pe podium la fiecare editie a JO.

In China, Forminte se teme ca nationala Romaniei are sanse mici sa impresioneze arbitrii. „Schimbul de generatii, fondurile reduse, scaderea in popularitate a sportului si emigrarea antrenorilor si fizioterapeutilor au lovit gimnastica din tara est-europeana“, noteaza agentia Reuters.

Deocamdata, antrenorul roman mizeaza doar pe Sandra Izbasa si Steliana Nistor. El este nevoit sa stringa insa sase fete pentru a apara reputatia Romaniei in concursul pe echipe. „Inainte de 1989, familiile isi incurajau fetele sa devina gimnaste in speranta cistigarii unui bilet de iesire din tara si implicit de a lasa in spate regimul opresiv si saracia. Acum, tinerele gimnaste nu mai au un model dupa care sa se ghideze. Nimeni nu mai vrea sa fie Nadia“, a spus Forminte.

Lipsa de talente este dublata de accidentari. Vicecampioana mondiala Steliana Nistor este in pericol de a nu concura la sarituri la Beijing din cauza unor probleme de spate. „Pot sa concurez cu succes la numai trei aparate. Aceasta imi scade sansele de a cistiga mai multi bani
. Sper ca la Beijing sa urc pe podium la aparatele mele preferate: sol si paralele“, a spus Steliana Nistor.

In ciuda tuturor problemelor si a concurentei de peste Ocean, Forminte ramine insa optimist. „O sa aduc corabia gimnasticii romanesti la tarm indiferent de furtuna. Iubesc acest sport“, a spus Forminte. Iar fetele sale au toate motivele sa faca totul pentru a-i implini visul antrenorului. Aurul olimpic le-ar aduce, pe linga faima, 100.000 de euro si o masina de teren.

Dragulescu, apt pentru Beijing

Antrenorul lotului masculin de gimnastica, Dan Grecu, a primit vesti bune de peste Ocean: Marian Dragulescu poate continua activitatea de performanta. Diagnosticat in tara cu discopatie cervicala si oprit sa se mai antreneze, Marocanul a plecat in SUA pentru a afla si parerea medicilor
de-acolo. „Rezultatul analizelor este imbucurator. Doctorii din SUA i-au spus ca este valid pentru gimnastica.

Deocamdata ramine la Las Vegas pina pe 10 aprilie pentru a efectua un tratament
de consolidare a muschilor coloanei. Apoi se intoarce in tara si se pune pe treaba. Noi avem incredere in el. Trei luni sint suficiente pentru cineva care stie cu ce se maninca acest sport“, a spus Alexandru Mogos, consilierul presedintelui dinamovist Marcel Popescu. Pentru a putea fi reprimit la antrenamente, Dragulescu va trebui sa obtina aviz favorabil din partea Institutului National de Medicina Sportiva.

Oceanul Atlantic
este al doilea ocean ca marime din lume, intinzindu-se pe aproape o cincime din suprafata Pamintului. El separa Americile de Europa, in vest, si de Africa, in est. Oceanul Arctic se afla la nord, iar Antarctica, la sud. Pe marginile Atlanticului exista mai multe mari, printre care marile Baltica si Mediterana, in est, si Marea Caraibilor, in vest. Atlanticul are unele dintre cele mai propice locuri pentru pescuit, insa este si cel mai poluat dintre oceane, din cauza industriei concentrate pe tarmurile sale.

Ungaria, bestia nerra

În ultimele 10 meciuri, naţionala de handbal feminin a României a obţinut numai două victorii împotriva vecinelor

Cel mai important succes românesc împotriva unguroaicelor a venit la CM din 2005, când le-am învins în faza semifinalelor. În schimb, cu Polonia nu am avut niciodată probleme, iar ultima oară când am jucat împotriva Japoniei a fost la CM din 2003.

Schimbarea adversarilor de la turneul preolimpic care va avea loc la Bucureşti, în perioada 28-30 martie, a scos în faţa României naţionala Ungariei, una dintre puţinele echipe în faţa cărora noi avem palmares negativ. În ultimii patru ani, cele două naţionale s-au întâlnit de 10 ori, atât la Mondiale şi Europene, cât şi în jocuri amicale, iar România a obţinut doar două victorii, în timp ce Ungaria a câştigat de şase ori, două jocuri terminându-se la egalitate.

Pleacă Ronaldinho!

Conform cotidianului Marca, FC Barcelona a decis: se va despărţi de Ronaldinho la finele actualului sezon. Conducerea a ajuns la o asemenea hotărâre în cadrul unei şedinţe desfăşurate ieri, brazilianului reproşându-i-se, printre altele, ieşirile nocturne tot mai frecvente şi marea diferenţă faţă de forma avută odinioară.

Pionierat de dragul artei

Galerii care ramin fara sedii, galeristi care nu cred in sprijin extern, public neinteresat de arta contemporana. In discutia de marti de la ICR, au fost puse pe tapet astfel de probleme.

Erwin Kessler, dezbatind problemele breslei, alaturi de cei cinci galeristi bucuresteni
„Galere, galerii, piraterii: de ce apar si de ce dispar galeriile de arta“ a fost titlul dezbaterii desfasurate marti la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) si moderate de criticul de arta Erwin Kessler. Alaturi de el s-au asezat cinci galeristi bucuresteni: Dan Popescu (H’art Gallery), Matei Caltia (Galeria Posibila), Diana Dochia (Anaid Art Gallery) si reprezentantii a doua galerii „disparute“ - Aurora Kiraly (Galeria Noua) si Theodor Graur (Galeria HT003).

Dezbaterea a pornit, dupa cum era de asteptat, de la disparitia recenta a mai multor galerii, intr-un moment in care ar fi fost normal ca piata
de arta autohtona sa se fi asezat deja.

Erwin Kessler, in deschiderea discutiei, a subliniat
insa ca panica e „nejustificata, caci galeriile care au disparut sint putine si au un profil special, ele nefiind neaparat comerciale, ci bazindu-se pe suportul unui sistem institutional“.

Dupa o asemenea introducere, era firesc ca prima interventie sa-i apartina Aurorei Kiraly, din moment ce inchiderea recenta a Galeriei Noua a luat pe neasteptate publicul de arta contemporana din Capitala. De altfel, Aurora Kiraly a si introdus in discutie unul dintre aspectele cele mai dezbatute in cadrul intilnirii de marti: diferentele dintre galeriile comerciale, care au supravietuit, si cele de proiect, ca Noua si HT003, care au disparut o data cu pierderea sediului. Dependenta acestora din urma, declarate de Kiraly „non-profit“, a fost pusa pe seama nevoii de sprijin extern, institutional si civic: „Mai devreme ma intreba Dan Popescu de ce nu recurg la multele fonduri UE existente, insa asta e o munca ce devine greoaie si dificila daca nu e sustinuta si pe cale oficiala“.

Taberele descrise de Aurora Kiraly s-au si conturat ulterior, cu atit mai mult cu cit reprezentantii galeriilor Anaid si H’art au raspuns printr-un discurs managerial. Diana Dochia s-a declarat „nemultumita“ ca exista doar citeva galerii de arta contemporana in toata tara si a insistat asupra rolului fondurilor private: „N-are rost sa te plingi si sa astepti ajutor de la stat, pentru ca nu vine niciodata“.

Pentru galerista de la Anaid, una dintre principalele probleme pe care trebuie sa le depaseasca piata de arta contemporana e lipsa de educatie a publicului: „Multi nu stiu sa citeasca un anumit tip de imagine. Oamenii care imi intra in galerie, de patru ani incoace, s-au obisnuit cu stilul
, dar stiti cum e: daca ii dai omului ciorba tot timpul, n-o sa guste icre negre“. Pe de alta parte, Matei Caltia s-a aratat uimit de disparitia Galeriei Noi, tocmai din acest punct de vedere el considerind ca aceasta galerie avea „cea mai puternica comunitate, mai ales datorita coerentei proiectelor expuse“.

Replica, desi venita pe acelasi ton de reprezentant al unei galerii functionale, a venit din partea lui Dan Popescu, care si-a afirmat convingerea ca situatia este oarecum normala: „Nu cred ca societatea e nepregatita sau ca nu stie sa accepte un anumit tip de arta. La urma urmei, arta contemporana, mai avangardista, are oricind probleme de acceptare, cel putin initial“. Opiniei lui i s-a alaturat cea a lui Theodor Graur, pentru care „galeristii bucuresteni se afla intr-o faza de pionierat: adevarata intrebare nu e de ce n-avem fonduri, ci de ce, la noi, arta contemporana nu suscita interesul publicului“.

Problema „deficitului civic“, dupa cum a reformulat-o Erwin Kessler, a monopolizat o vreme discutia, Dan Popescu recunoscind ca in Romania nu exista responsabilitate civica: „Tot ce s-a intimplat in zona artei contemporane, inclusiv crearea MNAC-ului (Muzeul National de Arta Contemporana - n.r.), a fost rezultatul muncii unor indivizi. La noi, totul functioneaza ca un fel de haiduceala, insa cred ca cei care vor convinge zona privata sa intre in acest joc vor fi pregatiti si asa va disparea nevoia de sprijin extern“.

O nota aparte in dezbaterea de la ICR a dat-o interventia lui Mihai Oroveanu, directorul MNAC. Acesta a adus in discutie problema sciziunii comunitatii artistice, care nu si-a creat forme de reprezentare si e departe de a fi solidara: „Uniunea Artistilor Plastici n-a aparut, la 1950, ca nevoie a obstii artistice, ci ca institutie de control al acelei comunitati. Or, disparitia acestor doua galerii n-a fost determinata de actiunile statului, ci de animozitatile din lumea artei, de artistii care saboteaza sistemul“. Totusi, Oroveanu n-a iertat nici interventiile sporadice si controversate ale statului pe piata de arta, facind trimitere la achizitiile publice de arta monumentala, cotate la preturi colosale: „Cel mai mare monument din Anglia a costat, acum citiva ani, cit jumatate din «Tepusa»“ (contestatul monument al lui Ovidiu Ghildus amplasat in Piata Revolutiei- n.r.).

Actorul american Richard Widmark a murit

Actorul american Richard Widmark, celebrul sadic ce împingea pe scări o doamnă paralizată în filmul său de debut, "The Kiss of Death" (1947), de Henry Hathaway, a murit, luni, la vârsta de 93 de ani.

Widmark a devenit una dintre legendele Hollywood-ului, realizând aproximativ 70 de filme, sub bagheta celor mai mari regizori, însă s-a ferit întotdeauna de ochii presei, ţinând foarte mult la viaţa sa privată.