Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din zona Europei de Est, a obtinut in primul semestru un profit net de 5,08 milioane de lei (1,43 milioane de euro), in crestere cu 18% fata de castigul inregistrat in perioada ianuarie-iunie din 2005, dar in scadere cu 46,5% fata de estimarea de buget.
Compania a avut in primele sase luni afaceri de 44,06 milioane de lei (12,44 milioane de euro), in scadere cu 1%, in timp ce veniturile totale s-au ridicat la 50,29 milioane de lei (14,2 milioane de euro), in crestere cu 1,6%.
Ponderea cea mai mare a acestor venituri, respectiv 98,85%, a fost realizata din activitatile productive specifice profilului de fabricatie al societatii, se arata intr-un raport transmis de companie la Bursa.
Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.
Societatea a raportat un profit sub buget la sase luni din cauza cresterii cheltuielilor din activitatea de baza, care au urcat pana la 42,9 milioane de lei (12,1 milioane de euro), fata de un nivel bugetat de 37,7 milioane de lei (10,6 milioane de euro).
Marja neta de profit a companiei in primul semestru a fost de 11,5%.
Turbomecanica isi bugetase pentru primul semestru realizarea unui profit net de 9,5 milioane de lei la venituri totale de 49,87 milioane de lei.
Pentru tot anul, compania estimase un profit net de 18 milioane de lei (5,08 milioane de euro la un curs de 3,54 lei/euro), in crestere doar cu 5% comparativ cu profitul obtinut in 2005. Societatea estimase pentru 2006 o cifra de afaceri de 99 de milioane de lei (circa 27,9 milioane de euro).
Compania nu si-a realizat profitul bugetat nici in primul trimestru, cand a obtinut un profit net de 1,57 milioane de lei (0,44 milioane de euro), in timp ce in bugetul de venituri si cheltuieli pentru primele trei luni castigul previzionat era de 3,95 milioane de lei.
Profitul obtinut in primele trei luni ale anului a fost de opt ori mai ridicat fata de cel din aceeasi perioada din 2005, dar la inceputul anului trecut, compania se confruntase cu o scadere drastica a profitului din cauza aprecierii leului fata de principalele valute, in conditiile in care o parte semnificativa a veniturilor societatii provin din exporturi, dar si din cauza majorarii tarifelor la utilitati.
Turbomecanica lucreaza in principal cu Rolls-Royce si General Electric, principalul client fiind de altfel grupul american cu care a infiintat in 2001 o societate mixta de tip joint-venture. O mare parte a productiei de subansambluri pentru motoare de aviatie, in valoare de cateva milioane de euro pe an este cumparata de catre GE Aircraft, divizia aeronautica a gigantului american.
Actionarul majoritar al Turbomecanica a fost pana in prima parte a acestui an Asociatia Salariatilor Turboact, care detinea 60,7% din actiuni. Membrii asociatiei au hotarat in acest an dizolvarea asociatiei si distribuirea actiunilor catre membrii sai, printre care se afla presedintele si vicepresedintele Turbomecanica, precum si directorii si membrii echipei manageriale ai companiei.
Actiunile Turbomecanica sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,74 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 76,3 milioane de euro. Turbomecanica a operat in primul semestru o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune.
Aceasta operatiune a determinat o crestere a lichiditatii titlurilor companiei si a impulsionat si pretul actiunilor.