joi, 18 decembrie 2008

Investitorii straini la Bursa: nici nu vin, dar nici nu pleaca

Trimestrul al doilea a insemnat pentru investitorii straini de la Bursa o echilibrare a fluxurilor de capitaluri intrate in piata cu cele iesite si a tranzactiilor de cumparare cu cele de vanzare.
In primele trei luni ale anului intrarile sau iesirile nete de capital erau cuprinse in fiecare luna intre 30 si 50 de milioane de euro. Luna trecuta cumpararile nete de actiuni ale strainilor abia au atins 500.000 de euro, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.


In ultimele trei luni strainii au adus in conturile deschise la bancile custode sau la societatile de brokeraj doar 1,6 milioane de euro (intrari nete), in vreme ce cumpararile nete de actiuni s-au situat la circa 20 de milioane de euro. In primul trimestru, strainii au adus pe piata 28 de milioane de euro, cumpararile nete situandu-se la 84 de milioane de euro.
In trimestrul al doilea al acestui an actiunile companiilor cotate la Bursa au inregistrat scaderi importante pe fondul scaderilor generalizate a tuturor pietelor emergente din lume.
Scaderile de pe aceste piete s-ar fi datorat, potrivit unor analisti internationali, schimbarii perceptiei fata de risc a marilor investitori institutionali in conditiile majorarii dobanzilor pe plan mondial. Acestia ar fi inceput sa prefere plasamentele mai sigure pe pietele dezvoltate.
Cu toate acestea, pe piata romaneasca nu s-au inregistrat iesiri semnificative de capital, singurul efect al reticentei investitorilor straini fata de pietele emergente fiind pe piata romaneasca o incetinire brusca a intrarilor de capital si implicit a valorii cumpararilor nete de actiuni.
Luna trecuta strainii au adus pe piata 46 de milioane de euro si au retras 43 de milioane de euro. Cumpararile de actiuni au depasit vanzarile cu doar circa 500.000 de euro, atat valoarea cumpararilor cat si cea a vanzarilor situandu-se luna trecuta in jurul valorii de 53 de milioane de euro.
Intrarile nete de capital strain la Bursa de Valori si RASDAQ au ajuns, la finele primului semestru, la 107,6 milioane de lei (30,3 milioane de euro), valoare dubla comparativ cu cea raportata in perioada similara a anului precedent.
Nivelul intrarilor nete a rezultat din plasarea a 1,27 miliarde de lei (357 de milioane de euro) si retragerea a 1,16 miliarde de lei (325 de milioane de euro). Plasamentele nerezidentilor au devansat iesirile in patru luni, in timp ce in doua luni, martie si aprilie, s-a inregistrat deficit.
Pe ansamblul primelor sase luni, investitorii straini au facut achizitii mai mari decat sumele obtinute din lichidarea pozitiilor, respectiv 1,75 miliarde de lei (490 de milioane de euro fata de 1,37 miliarde de lei (385 de milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.
Actiunile cotate la Bursa de Valori nu au adus anul acesta castiguri semnificative investitorilor.
De la inceputul anului, indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni cotate, a urcat cu 14%, in timp ce SIF-urile, pe care investitorii straini au inceput in ultimii ani sa le cumpere tot mai mult, au pierdut 13% de la inceputul anului.